Fazıl Say’dan özel beste… ‘Tüm Atatürkçüler ve çevreciler mutlaka bu yazıyı okumalı’

Yeni albümü için çalışmalarını sürdüren Fazıl Say, ‘Yürüyen Köşk’ için yapacağı besteyi de yeni albümüne koyacak. Beste çalışmalarına başladığını sosyal medya hesabından duyuran Say, paylaşımında Yürüyen Köşk’ün hikayesini anlattı.

Fazıl Say’ın paylaştığı ve Yürüyen Köşkü anlatan hikaye şöyle:

Aşağıdaki yazıyı tüm Atatürkçüler ve tüm çevreciler okumalı diye düşünüyorum

İlginç. Önce sebep ile başlayayım;şu an üzerinde çalışmaya başladığım “yürüyen köşk” adlı solo piyano eseri, “art of piano” serisinin 4 numaralı parçası, ve aynı zamanda ATATÜRK’ü konu aldığım ilk eserimdir. Bu konuda beni motive eden kadim dostum Metin beye ve bestenin önemini bana sık sık vurgulayan babam Ahmet Say’a teşekkürlerimi sunarım elbetteki çok iyi bir müzik çıkarmak istiyorum. Şimdi aşağıdaki yazıda “Atatürk ve yürüyen köşk”ün hikayesini okuyalım ;

Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk, tarımda modern teknikleri kullanılması, çevre üreticilere örnek olması ve onların nitelikli fidan, fide, damızlık ihtiyaçlarının karşılanması için kişisel mülki olan Yalova’nın doğusundaki ‘Millet Çiftliği’ni bu amaca uygun olarak düzenletmiştir. Çiftlik içinde, deniz kıyısında, ikameti için 1929 yılında bir çınarın yanında iki katlı mütevazi bir köşk yapılmıştır. ‘Yalova Benim Kentim’ diyen Atatürk Yalova ile yakından ilgilenmiştir. Yalova’ya 1936 yılındaki gelişinde Millet Çiftliği’ndeki köşkün pencerelerini zarar vereceği için yanındaki çınarın dalını kesileceğini öğrenir. Ağacın bir dalının bile kesilmesini istemeyen Atatürk köşkün ağaçtan uzaklaştırılmasını ister. Görev İstanbul Belediyesi Fen İşleri Yollar-Köprüler Şubesi’ne verilir. Sorumlu baş mühendis Ali Nuri (ALNAR) binanın temellerini açtırır. Temellerin altına zor ve çok yavaş ta olsa raylar döşenir. Bina rayların üzerinde doğuya doğru 4 m kaydırılır. 11 Ağustos 1936 günü yapılan bu işlemi yanında bulunan kız kardeşi Makbule (ATADAN) Hanım, Affet (İNAN) Hanım, Yunus Nadi (ABALIOĞLU), Muhafız K. İsmail Hakkı (TEKÇE), Yaver B.N.B. Nasuhi Bey ve diğer ilgililerle baştan sona izler.
Atatürk 11 Haziran 1937’de şahsına ait bütün taşınamaz mallar gibi bu Köşkü de Türk Milletine bağışlar.

“FAZIL SAY’IN BABASIYLA GÖRÜŞTÜM”

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, konuyu öğrendikten sonra Fazıl Say’ın babası ile görüştüğünü belirterek, şöyle dedi:

“Fazıl Say yurtdışında olduğu için ilk etapta kendisi ile iletişim kuramadım. Ancak babası ile görüşerek memnuniyetimi dile getirdim. Yürüyen Köşü ülkemiz sınırları içerinde değil dünyaya tanıtmak için çalışıyoruz. Bu beste de bunun için çok önemli bir adım. En kısa sürede Fazıl Say ile görüşüp eğer süreç de uygun olursa albümün tanıtımını Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Yalova’ya geliş tarihi 19 Ağustos’ta Yürüyen Köşk’te yapmayı teklif edeceğim.”

EN SON EKLENENLER