İHD’nin çocuk hakları ihlallerine yönelik raporu: 41’i bombalı saldırılarda 118 çocuk öldü

İHD Şube Çocuk Komisyonu üyesi avukat Ercan Yılmaz, 30 yılı aşkın süredir süren çatışmalı ortamdan en çok çocukların etkilendiğini belirterek,  “Çocuklar bu süreçte anne babalarını ve diğer yakınlarını kaybettiler, ölümlere tanık oldular, çatışmaları gördüler. Bir insan hakkı olan anadillerini kullanmalarına izin verilmediği için gelişimsel olarak olumsuz etkilendiler, hayatı anlama ve anlamlandırma süreçlerinde desteklenmek yerine kısıtlandılar” dedi.   

Bombalı saldırılarda 41 çocuk öldü

Avukat Yılmaz, silah kullanma yetkisinin ihlali ve dur ihtarı nedeniyle2016’da bölgede 5 çocuğun yaşamını yitirdiğini, 6 çocuğun yaralandığını açıkladı. Avukat Yılmaz, “ silahlı çatışma ortamından kaynaklı 22 çocuk yaşamını yitirmiş, 12 çocuk ise yaralanmış veya kalıcı fiziksel tahribatlarla yaşamlarını sürdürmek zorunda kalmıştır. Bununla birlikte, Türkiye’de yüzlerce cana mal olan bombalı saldırılar neticesinde, bölgede de 41 çocuk yaşamını yitirmiş, 3 çocuk ise yaralanmıştır. Diğer yandan, yaşam hakkı ihlal edilen çocuklarla ilgili yargı organlarınca, etkili ve adil bir soruşturma yürütülmemesi, faillerinin gizlenmesi ve yargı karşısına çıkarılmaması, suç işleyen kolluk birimlerini adeta cesaretlendirmekte, gerçekleştirdikleri ihlalleri sürdürmeye teşvik etmektedir”   dedi.  

150 çocuk gözaltına alındı 40 çocuk tutuklandı

Toplumsal gösterilerde veya ev baskınları sonucu 150 çocuğun gözaltına alındığını, 40 çocuğun tutuklandığını belirten Yılmaz, “ En az 6 çocuk gözaltında işkenceye maruz kalırken, yine en az 6 çocuk ise gözaltı yerleri dışında veya sokakta şiddet mağduru olmuştur. Çatışmalı ortamdan etkilenme sonucu, resmi hata ve ihmal sonucu, faili meçhul saldırı, mayın ve sahipsiz bırakılan patlayıcılar sonucu, sınır hatlarında vurulanlar, kuşkulu çocuk ölümleri ve intiharları gibi konularda yapmış olduğumuz izleme çalışmalarında ise, 2016 yılında bölgede 40 çocuk yaşamını yitirmiş, 49 çocuk ise yaralanmıştır” diye konuştu.   

Aile içi şiddet 10 can aldı

Aile içi şiddet ve istismar verilerini de açıklayan Yilmaz “Aile içinde karşılaştıkları şiddet sonucu, 10 çocuk yaşamını yitirmiş, 2’si yaralanmış, 114’ü istismara maruz kalmıştır. Aile ortamında ya da toplumsal alanda çocuklara yönelik görülen yaşam hakkı ihlallerinin en önemli nedeni, çocuklara yönelik yapıcı sosyal politikaların yokluğudur” diye konuştu.

EN SON EKLENENLER