Kafa, soykırım kafası

1937-38 Soykırımı’yla ismi Tunceli olarak değiştirilen Dersim’de belediyeye atanan kayyumlar, kentteki tüm isimleri Tunceli olarak değiştirdi.

Dersim Belediyesi eşbaşkanlarının tutuklanmasının ardından 17 Kasım 2016 tarihinde vali yardımcısıyken kayyum olarak atanan Olgun Öner, Dersim Belediyesi Yeraltı Çarşısı ve Dersim Belediyesi Nikâh Salonu’nun isimlerindeki Dersim’i “Tunceli” olarak değiştirdi. Belediye içerisindeki kurumlarda yazılı olan 2 dilli tabelaları da söktüren kayyumun yerine atanan Vali Osman Kaymak ise 5 Ocak tarihinde görevden alınan halkın son seçilmişi Hüseyin Tunç’un yerine yardımcısı Hasan Çiçek’i atadı.

Belediye’deki tüm yetki ve görevlerin devredildiği Hasan Çiçek de, işe “Dersim” yazılı tabelaları değiştirmekle başladı.

Halk arasında “3’üncü kayyum” olarak ifade edilen Çiçek, Dersim Belediyesi Otogarı’nın ismini değiştirerek “Tunceli Belediyesi Otogarı” yaptı.

1937-38 Soykırımı’nın hazırlıklarının yapıldığı 1935 yılında ismi “Tunceli” olarak değiştirilen Dersim’de halk hiçbir zaman “Tunceli” ismini benimseyip kullanmadı. AKP’nin geçtiğimiz yıllarda adına “demokratikleşme paketi” dediği değişikliklerde de, Kürdistan’daki yer isimlerini iadesi maddelerinde Dersim’e isminin iade edilmesi meselesi sıklıkla gündeme gelmişti. Ancak diğer birçok konuda olduğu gibi bu konuda da herhangi bir hukuki düzenleme yapılmadı.

DERSİM

EN SON EKLENENLER