Kürtlere karşı Trump’tan destek istedi

Sekiz yıllık Barack Obama döneminde sık sık ‘Kürtlere karşı ortak hareket edelim’ önerisi götüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ezber bozmayarak aynı şeyleri Trump’tan da istedi. Karşılık olarak da TSK’nin Rakka’da kullanılması istendi

ABD’nin Başkanı Donald Trump, göreve başladıktan sonra yaklaşık 20 ülkenin devlet başkanıyla yaptığı telefon görüşmelerinin ardından önceki gece de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüştü. Türkiye’nin günlerdir yaptığı diplomasinin ardından gerçekleşen telefon görüşmesinde Erdoğan, Trump’tan Kürtlere karşı destek istedi.

NATO vurgusu

Görüşmeye ilişkin Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada DAİŞ vurgusu ön plana çıktı. Açıklamada, “Başkan Trump, ABD’nin stratejik bir ortak ve NATO müttefiki olarak Türkiye’ye desteğini bir kez daha vurguladı ve Türkiye’nin IŞİD karşıtı kampanyaya katkılarını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti” ifadelerine yer verildi. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada ise “İki liderin Türkiye ve ABD olarak, terörizmin her türüne karşı birlikte mücadeleye devam etme konusundaki kararlılıklarını teyit ettiklerine dikkat çekildi” denildi.

Kürtlere karşı TSK kozu

Ancak hızını alamayan Anadolu Ajansı’nın (AA) Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırdığı habere göre; Erdoğan’ın görüşmede Trump’a “ABD’nin PYD/YPG’ye destek vermemesi gerektiğini söylediği” iddia edildi. Görüşmede Erdoğan’ın Trump’a Türk Silahlı Kuvvetleri’ni (TSK) kullanmayı önerdiği belirtilerek, “Bab ve Rakka’da işbirliği yapma konusunda mutabık kaldı” denildi.

Eşik aşındırdılar

Türkiye 8 yıllık Barack Obama yönetimi döneminde sık sık “Kürtlere karşı ortak hareket etme” isteğiyle ABD’nin kapısını çalmıştı. Türkiye, Trump ile görüşme gerçekleştirilmesi için Washington’da eşik aşındırıyordu. Trump’ın yemin törenine katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Trump’ın ilk görüşmesini Erdoğan ile yapması için yoğun bir diplomasi yürütmüştü.

Çavuşoğlu: TSK Rakka’da kullanılsın

ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan görüşmesinde dile getirilen “TSK’nin Rakka’da kullanılması” konusuyla ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, baklayı ağzından çıkardı. Ankara’da Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, TSK’nin Bab’ta saplanıp kalmasını görmezden gelerek “Bundan sonraki hedef Suriye’de Rakka operasyonudur. Biz bölgesel ülkeler olarak koalisyonun içindeki ülkeler olarak özel kuvvetleri devreye sokabiliriz” dedi.

CIA direktörü Türkiye’ye geliyor

ABD İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Mike Pompeo, bugün Türkiye’ye geliyor. Türkiye’nin Pompeo’ya PKK ile mücadele, Rojava ve Fethullah Gülen ile ilgili dosyalar sunacağı belirtiliyor. Ziyaretin Türkiye’de özellikle havuz medyasında CIA’ya karşı yoğun bir propogandanın başladığı dönemde gerçekleşmesi dikkat çekiyor.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER