Temyiz Mahkemesi yasağı görüştü

ABD’de Temyiz Mahkemesi, 45. ABD Başkanı Donald Trump’ın 7 ülke vatandaşına koyduğu seyahat yasağının, Müslümanlara karşı ayrımcı olup olmadığını ele aldı.

San Fransisco’daki 9. Temyiz Mahkemesi’nde görülen davada Yargıç Richard Clifton, dünyadaki Müslümanlar’ın sadece yüzde 15’inin etkilendiği kararın, Müslümanlara karşı ayrımcılık olup olamayacağını sorguladı. Clifton, bu hafta konuyla ilgili karar verecek olan üç yargıçtan biri. Temyiz Mahkemesi ne karar verirse versin, konunun büyük ihtimalle Yüksek Mahkeme’ye taşınacağı belirtiliyor.

İlk olarak savunma yapan ABD Adalet Bakanlığı, yargıçlara yasağın geri konulması çağrısı yaptı.

Trump’ın başkanlık kararı, askıya alınana dek tüm mültecilerin ve çoğunluğu Müslüman 7 ülkeden gelen ziyaretçilerin ülkeye girmesini engellemek için başkanlık kararnamesi imzalamıştı. Protestolar da sürüyor. New York’taki Foley Meydanı’nda Trump karşıtı öğrenciler protesto gösterisi düzenledi. Bu arada ABD, Las Vegas’ta düzenlenecek Okçuluk Salon Dünya Kupası’na katılacak İranlı sporculara getirdiği vize yasağını müsabakaların başlamasına 3 gün kala kaldırdı.

Bakan onayında bir ilk

Öte yandan ABD Senatosu’nda bir ilk yaşandı ve Trump’ın Eğitim Bakanı adayı Betsy DeVos, Başkan Yardımcısı’nın oyu ile yeter sayıya ulaştı ve bakan olmaya hak kazandı. 100 üyeli Senatodaki ilk oylamasında 50-50 eşitlik ortaya çıktı. Yasa gereği Senatodaki eşitlik durumunda oy hakkı bulunan Başkan Yardımcısı Mike Pence, Senatoya gelerek evet oyu kullandı ve 51 oya ulaşan DeVos’a bakanlık yolunu açtı.

WASHINGTON

EN SON EKLENENLER