Uğur Kurt davasının 8. duruşmasında da tutuklama yok

İstanbul Okmeydanı Cemevi bahçesinde bir yakının cenaze işlemleri için beklerken polis Sezgin Korkmaz tarafından silahla öldürülen Uğur Kurt davasının 8. duruşmasına bugün devam edildi. Polis yine tutuklanmazken, duruşma 25 Nisan’a ertelendi.  

Duruşmayı Alevi kurum temsilcileri ve Alevi yurttaşlar da izledi.

Sanık polis Sezgin Korkmaz, yine mazeret dilekçesi bildirerek duruşmaya gelmedi. Sanık hakkında mütalaa verildi. Ancak davanın hakimi hala sanığı görmedi. Sanık polis Korkmaz, duruşmaya gelmemesine ilişkin mazeret de bildirmedi.

Uğur Kurt un annesi de tepki göstererek, “Geçen celse benim oğlumu öldüren polis tutuklanmadı. Şayet polis Fetö’cü denilseydi tutuklanırdı” dedi.

Uğur Kurt’un avukatları ise, sanığın bir sonraki duruşmaya katılması için mahkeme heyeti tarafından ihtarlı tebligat gönderilmesini talep etti.

GEÇEN DURUŞMADA NE OLMUŞTU?

25 Ekim’de görülen 7. duruşmada ise, Okmeydanı Cemevi’nde Uğur Kurt’un ölümüne ilişkin davada mütalaasını açıklayan savcı, sanık polis Sezgin K.’nin 20 yıldan 25 yıl kadar hapisle cezalandırılmasını istemişti.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki 7. duruşmaya, sanık Sezgin Korkmaz katılmazken, Korkmaz’ı avukatı temsil etmişti.

Duruşmada beyanı sorulan müdahil Kurt ailesinin avukatı Turgut Kazan, sanığın eyleminin 2. dereceden doğrudan kast olduğunu belirterek, bununla ilgili Yargıtay Ceza Genel Kurulunun bir kararını örnek göstermişti. Böyle bir olayda meşru müdafaa ve olası kasttan bahsedilemeyeceğini aktaran Kazan, “Sanık polis, ateş ederken doğacak sonucu göze almıştır. Hükümle birlikte tutuklanmasına da karar verilsin.” ifadesini kullanmıştı.

Esasa ilişkin görüşü sorulan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ekrem Şakar ise hazırladığı 3 sayfalık mütalaayı mahkemeye sunmuştu. Okunan mütalaada, dava konusu olay anlatılırken, maktulün vücudundan çıkan mermi çekirdeğinin, polis Sezgin Korkmaz’ın silahından çıktığının tespit edildiği belirtilmişti.

Savcılık mütalaasının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, taraf avukatlarına mütalaaya karşı beyanda bulunmaları için süre vererek, sanık Korkmaz’ın tutuklanması talebinin de reddine hükmetmiş, duruşmayı 9 Şubat’a ertelemişti.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Uğur Kurt, Okmeydanı’nda 22 Mayıs 2014’teki olaylar esnasında, bir yakınının cenaze törenine katılmak için Okmeydanı Cemevi’nde bulunduğu sırada başına mermi isabet etmesi sonucu yaralanmış ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, şüpheli polis memuru Sezgin Korkmaz hakkında “taksirle öldürme” suçundan 6 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.

Dosyanın gönderildiği İstanbul 85. Asliye Ceza Mahkemesi, sanığın “taksirle öldürme” değil, “kasten öldürme” suçundan yargılanması gerektiği gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiş, şüphelinin “olası kastla öldürmek” suçundan 20 ila 25 yıl arasında değişen hapis cezasını öngören hükme göre yargılanmasını istemişti.

Dava dosyası istenen cezanın ağır ceza kapsamında olması nedeniyle İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti.   (N.M)

EN SON EKLENENLER