Yeni anayasa ‘erkek, Sünni ve Türk’

Yeni anayasa taslağının ‘erkek, Sünni ve Türk’ olduğunu ve kadını yok saydığını ifade eden HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, hükümetin izlediği kadın politikalarını eleştirerek ‘Bu nedenle hayır diyeceğiz’ dedi

Yeni Anayasa taslağı ile ‘tek adam’ rejiminin öngörülmesi ve tüm yetkilerin bir erkek elinde toplanmasına karşın kadınlar ‘hayır’ cephesini büyütüyor. Referanduma sunulacak Anayasa taslağına karşı Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde “Diktatörlüğe Hayır” kampanyası yürütülüyor. TJA’nın kampanya sloganı ise “Önderlikle mutlaka kazanacağız.” Halkların Demokratik Partisi (HDP) Êlih (Batman) Milletvekili Ayşe Acar Başaran, yürüttükleri kampanya süresince neden ‘hayır’ diyeceklerini anlattı.

En çok kadınlar etkilenecek

Yeni Anayasa taslağının AKP ve MHP ittifaki ile meclise geldiğini ve “Erkek, Sünni ve Türk” kavramlarından oluştuğunu ifade eden Başaran, taslakta kadının olmadığını vurguladı: “Kadının rengini ve sesini yansıtmayan bir anayasa değişikliğine gidiliyor. Bundan en çok etkilenen kadınlar olacak.”

Bu politikalara ‘hayır’

Partilerinin 6 kadın milletvekili ile onlarca kadın belediye eşbaşkanının tutuklu bulunduğunu, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile onlarca kadın kurumunun kapatıldığını ve tüm bunların kadın kazanımlarına dönük bir saldırı olduğunu hatırlatan Başaran, hükümetin yürüttüğü bu kadın politikaları nedeni ile ‘hayır’ diyeceklerini söyledi.

Kazanımlarımız gasp ediliyor

Başkanlık sisteminin kadınlara bir getirisi olmadığını ifade eden Başaran, şöyle devam etti: “Bin yıldır elde ettiğimiz bütün kazanımları geri almak ve gaspı derinleştirmeye çalışıyorlar. Bizi karanlığa sürükleyeceklerini düşünüyorlar ise yanılıyorlar. Kadınlar iktidar etrafında kümelenmezler.”

Çözüm Öcalan’ın özgürlüğünde

TJA öncülüğünde “Önderlikle mutlaka kazanacağız” sloganı ile yürütülen kampanyada kadınların kararlılığına dikkat çeken Başaran, “Topluma değişim dönüşüm gerçekleşecekse, Sayın Öcalan’ın sunduğu perspektif ve paradigma çerçevesinde olacaktır. Çünkü kadın kazanımlarının yegane koruyucusu Sayın Abdullah Öcalan’dır. Eğer bir çözüm olacaksa Öcalan’ın özgür olması ile mümkündür” dedi.

AMED

EN SON EKLENENLER