Demokrasi İçin Birlik: #Hayır Biz Varız

Demokrasi İçin Birlik, referandumda ‘hayır’ diyeceğini deklarasyonla açıklayarak, ‘#Hayır Biz Varız’ sloganıyla örgütleme yapacağını belirtti

Demokrasi İçin Birlik oluşumu, dün açıkladığı deklarasyonla “hayır” diyeceğini açıklayarak, örgütleme planlarını duyurdu. Şişli’de bulunan Kenter Salonu’nda yapılan açıklamaya sanatçısından, sinema oyuncusuna, akademisyeninden, gazetecilere, siyasetçilere, gençlerden kadınlara birçok kesim katıldı. Deklarasyon açıklamasına HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ile çok sayıda milletvekili katıldı. Hıncahınç dolu salonda kampanyanın sloganı “#Hayır Biz Varız” olarak açıklandı.

‘Dikatatörlük inşa edilmek isteniyor’

“Hayır” isimli şarkının çalındığı programın açılış konuşmasını Demokrasi İçin Birlik üyesi ve eski CHP Milletvekili Melda onur yaptı. Ardından konuşan yazar Ayşegül Devecioğlu, “başkanlık tasarısı” ile diktatörlük inşa edilmek istendiğini belirtti. Çelik Özdemir ve Işıl Kurt tarafından okunan deklarasyonda, değişiklik ile yasama, yürütme ve yargının tek elde toplanacağı, hukuk devletinin ortadan kalkacağı, meclisin devre dışı bırakılacağı ve halk iradesinin tek kişiye bırakılacağı kaydedildi.

‘Toplumu kutuplaştıracak’

“Türkiye’nin çoğulcu toplum yapısına ters düşen, demokrasinin ölümü anlamına gelen tek adam rejimine Demokrasi İçin Birlik olarak ‘Hayır’ diyoruz” ifadelerinin yer aldığı deklarasyonda, değişikliğin meşru olmadığı dile getirildi. Değişikliğin toplumu daha da kutuplaştıracağına dikkat çekilen deklarasyonda, “Ülkedeki farklı kesimler, farklı düşünceler dışlanıyor. Demokrasinin en temel kuralları çiğneniyor. Özgürlük, eşitlik, kardeşlik, adalet, temsil adaleti, sosyal adalet gibi değerler siliniyor. Oysa Türkiye’nin acilen normalleşmesi lazım” denildi.

‘Hayır’ı örgütleyelim’

Halkın hak ve özgürlüklerini tümüyle ortadan kaldıran, işçilerin, Kürtlerin, Alevilerin, kadınların taleplerini yok sayan bir adam rejiminin hiçbir şeyi çözmeyeceğinin ifade edildiği deklarasyonda, “Her kim seçilirse seçilsin, bu yetkileri kullananlar ancak diktatör olabilir” sözlerine yer verildi. Deklarasyonda son olarak şunlar belirtildi: “Demokrasi İçin Birlik olarak bütün demokrasi güçlerinin özgürlük, eşitlik, kardeşlik, temsil adaleti, sosyal adalet ve barış için demokrasi seferberliğine çağırıyoruz. Mahallelerimizde, işyerlerimizde, okullarımızda ‘Hayır’ çalışmalarını örgütleyelim.”

‘Bu sisteme geçit vermeyelim’

“Tek adam rejimine hayır” diyen Oyuncu Orhan Alkaya ise, “Türkiye, güçlü bir başkanının olduğu güçsüz bir ülke durumuna gelecek. Tek adamları getirmek kolay göndermek çok zordur. Bu sisteme geçit vermeyelim” sözlerini kullandı. Çıkarılan 686 sayılı KHK ile görevinden ihraç edilen akademisyenler adına konuşan akademisyen Beyza Üstün ise, sindirme politikalarına boğun eğmeyeceklerini vurgulayarak, ‘Hayır’ı en güçlü şekilde örgütleyeceklerini söyledi.

İSTANBUL

EN SON EKLENENLER