Maraş Narlı’da Xızır lokması

Maraş’ın Pazarcık İlçesi Narlı kasabasında özellikle gençler, Xızır ayı vesilesiyle Xızır ve Ana kostümleri giyerek esnaf ve evleri ziyaret ediyor.

Ziyaretlerde herkesin rızası kadar lokmalar toplanıyor. Toplanan lokmalar ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor. Bir kısmı ise lokma için yemek yapılarak Xızır ceminden sonra canlara dağıtılıyor.

Narlı’da yaşayan gençler kültürlerine sahip çıkmak, aynı zamanda bu geleneği yaşatmak için çaba harcadıklarını belirtiyor.

 

Hem kültürel, hem de inanç eksenli bir gelenek olan Xızır ayı Alevilerin kutsal aylarından biridir. Xızır orucu bazı bölgelerde Ocak ayının sonunda, bazı bölgelerde 9, 10 ve 11 Şubat, bazı bölgelerde de 13, 14, 15 Şubat tarihlerinde Salı, Çarşamba ve Perşembe olmak üzere üçer gün tutuluyor.

 

Fotoğraf: İbrahim Mengütay

Xızır etkinliklerine katılan gençlerden İbrahim Mengütay Xızır ritüelinin özünde paylaşımcılık ve eşitlik duygusunun ön plana çıktığını belirterek, şöyle konuşuyor:

” İnancımızda Xızır girdiği eve bereket getirir. Her evde lokma toplandıktan sonra toplanan lokmalar yemek yapılarak dağıtılıyor. Lokmaları beraber tüketiriz. Bu ritüelin özünde paylaşımcılık, rızalık, eşitlik duyguları ön plana çıkar. Biz de elimizden geldiğince bu ritüeli yaşatmaya çalışıyoruz”

EN SON EKLENENLER