Tokat Hubyar Köyü’nde Hızır hazırlıkları

Hızır ayı hazırlıkları tüm Alevi toplumunda heyecan ve umutla karşılanıyor. Alevi inancının en önemli ayı Hızır ayı hazırlıkları devam ederken  oruçlar da tutulmaya başlandı. Tokat Almus’a bağlı Hubyar Köyündeki Hızır ayına yönelik yapılan hazırlıkları PİRHA’ya anlatan Fadik Kelleci, “Hızır’ın birliği, beraberliği ve barışı getirmesini, darda, zorda kalana yardımcı olmasını diliyorum” dedi. 

“İLK GÜN LOKMALAR YAPILIR VE HUBYAR TÜRBESİNE ÇIKILIR”

Fadik Kelleci Tokat, Almus ilçesine bağlı Hubyar Köyü Hızır hazırlıklarını şöyle anlattı:

“Hızır ayında ilk önce temizlik yapılır. Evin içindeki tüm yatak, kaplar, ne varsa yıkanır ve ahırlar temizlenir. Hızır orucundan üç gün önce hazırlıklar yapılır. Hızır Orucu’nun ilk günü Perşembe günü bir bayram sabahıymış gibi kalkılır,  yeni elbiseler giyilir, lokmalar yapılır. Herkes köyün ortasında toplanır, bayramlaşılır ve lokmalar alıp Hubyar türbesine çıkılır. Hızır günü cem yapılır, deyişler okunur ve cem olunur”.

“HIZIR, BARIŞ, HUZUR, BOLLUK  VE MUTLULUK DEMEKTİR”

Hızır’ın barış, huzur, bolluk, bereketlilik ve mutluluk olduğunu belirten Fadik Kelleci, “Hızır’da birlik, beraberlik içinde olunmalı, kimse kimseyle küs ve dargın olmamalıdır” dedi.

“BİZİM İNANCIMIZDA ZORLAMA YOKTUR”

Fadik Kelleci, “Hubyar Köyü 19 mahelleli bir köydür. Hızır aylarında köyümüzde üç, beş noktada cem yapılır. Köyden kente göç ettik ama burada da Hızır orucumu tutuyorum ve inancımı devam ettiriyorum. Bizim inancımızda zorlama ve baskı yoktur. Kimse kimseye neden oruç tutmuyorsun ve neden ceme gelmiyorsun gibi zorlamada bulunamaz” diye konuştu.

İsmet SEFER

HABERİN VİDEOSU

EN SON EKLENENLER