Alman Sol Parti Milletvekilleri: Sultanlık yaratmak istiyorlar

Tutuklu HDP eşbaşkanları ve milletvekilleri ile görüşmek için Türkiye’ye gelen Alman Sol Parti Milletvekilleri basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Almanya Sol Parti Başkanı Bernd Riexinger, ‘Yapılmak istenen bir sultanlık oluşturmak’ dedi

Referandum tarihinin netleşmesiyle birlikte referandum çalışmalarına hız veren HDP’nin bir yandan da tutuklu eşbaşkanlar ve milletvekilleri için uluslarası temasları sürüyor. Bu bağlamda tutuklu eşbaşkanlar Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ve milletvekilleri ile dayanışmak amacıyla İstanbul’a gelen Almanya Sol Parti milletvekilleri basın toplantısı düzenledi. Toplantıya HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ve HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca da katıldı.

Demokrasi ile ilgisi yok

Toplantıda konuşan Almanya Sol Parti Başkanı Bernd Riexinger, tutuklu vekillerle cezaevinde görüşmek için yaptıkları başvuruya ret yanıtı aldıklarını söylerek, dayanışmayı devam ettireceklerini dile getirdi. Vekillerin avukatları ile görüştüklerini kaydeden Riexinger, “Bu tutuklamaların ardındaki hedef belli. Referanduma giderken muhalefeti topal bırakmak. Bunun demokrasi ile bir alakası yok. Yapılmak istenen bir sultanlık oluşturmak” dedi.

‘Halklar karar verecek’

Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilere de değinen Riexinger, Almanya ile Türkiye arasında işbirliğinin tek nedeninin mülteciler olduğunu vurguladı. Riexinger, “Erdoğan bunu tehdit olarak kullanıyor ve bu tehdit karşılığını buluyor” dedi. Eşbaşkanların ve milletvekillerinin tutukluluğunun kabul edilemez olduğunu kaydeden Riexinger, referanduma dair ise, “Referandumda ne sonuç çıkacağına şüphesiz Türkiye halkı karar verecektir. Ama demokrasi adına ‘Hayır’ın çıkmasını istiyorum” dedi.

30 kişilik referandum heyeti

Sol Partili Avrupa Parlamento Milletvekili Andrej Hunko da, Avrupa milletvekilleri tarafından baskı altındaki milletvekilleri ile başlatılan kardeş vekillik kampanyasının önemli bir gelişme olduğunu dile getirdi. Referanduma da değinen Hunko, “Bu tür önemli anayasa değişikliklerinin yapılacağı dönemlerde sakin bir ortama ihtiyaç var. Ancak ne yazık ki Türkiye’de bu ortam yok. Avrupa Konseyi olarak referandum için toplandık. 30 kişilik bir komisyon oluşturuldu, burada olmaları gerekiyor” dedi.

Muhalefet susturuluyor

Milletvekili Martina Michels ise, Avrupa Parlamentosu milletvekili olarak resmi bir ziyaret gerçekleştiremediğini ifade ederek, “Burada hükümetin yapmak istediği şey, muhalefetin sindirilmesi, susturulmasıdır. İfade özgürlüğü gibi temel hak ve özgürlükler de baskı altındadır. Burada mesele büyük. Temel insan haklarının ayaklar altında olduğu bir durum ile karşı karşıyayız” dedi. Son olarak söz alan Kerestecioğlu da “Hayır”ların tüm dünyada kartopu etkisi yaratmasını umduklarını ifade etti.

İSTANBUL

EN SON EKLENENLER