Denizli’den Dîlok’a kadınlar ‘Hayır’ diyor

16 Nisan’da referanduma sunulması beklenen yeni anayasa değişliği paketine Denizlili ve Dîloklu kadınlar da ‘Hayır’ diyeceğini açıkladı. Kadınlar, ‘çocuklarımızın geleceği ve ölümlerin durması için hayır diyceğiz’ dedi

Anayasa değişiklik paketi ile hayata geçirilmeye çalışılan ‘Başkanlık sistemi’ne karşı Denizlili ve Dîloklu (Antep) kadınlar ‘Hayır’ dedi.

Dîloklu kadınlardan Fehime Karaca, ölüm ve yıkımlara son verilmesi için ‘hayır’ denmesi gerektiğini söyleyerek, “Bir kadın olarak ezilmişliğe, yıkıma, ırkçılığa, kırıma son vermek, insan hakları ihlallerinin önüne geçilmesini sağlamak için ‘hayır’ diyorum. Yıllardır içinde bulunduğumuz savaşın her geçen gün kötüye gitmesini engellemek, OHAL’in derhal kaldırılması için ‘Hayır’ diyorum” dedi.

Çocuklarımızın geleceği için

Kadınlardan Fatma Lebe ise, “Çocuklarıma güzel bir gelecek bırakmak için ‘Hayır’ diyorum. ‘Hayır’ demek için pek çok nedenimiz var. Biz Kürtler yıllarca yok sayıldık, ezildik, öldürüldük, ölülerimizin cenazelerini Cumartesi Anneleri yıllarca aradı. Tekrar bunları yaşamamak için ‘Tek adam rejimine hayır’ diyoruz” sözlerini kullandı.

‘Ankara’yı Cizre’yi hatırlayın’

Edibe Şahin de, ‘Hayır’ gerekçesini şu sözlerle açıkladı: “Suruç’u hatırlayın. Ankara’yı hatırlayın. Cizre’yi, Sur’u hatırlayın. Şehirler yıkıldı, insanlar diri diri yakıldı. Çocukların ölmediği annelerin ağlamadığı bir gelecek için ‘Hayır’. Kürt, Türk, Arap, Çerkez, Laz, Türkiye’de yaşayan bütün halklar mutsuz, tedirgin. Tutuklanan vekiller, gazeteciler, insan hakları savunucularının cezaevi yatmaması için hayır. Bu kadar çok acıyı tekrar yaşamamak için ‘hayır’da buluşmamız gerek.”

Dikta önce kadını hapseder

Denizlili kadınlardan Ayşe Kaya ise “kadınların özgürce yaşabilmesi ve çocuklarının geleceği için” ‘Hayır’ diyeceğini açıkladı. Başkanlık sistemi ile birlikte Türkiye’de var olan kadın cinayetlerinin, cinsel saldırının meşrutiyet kazanacağını aktaran HDP Denizli İl Eşbaşkanı Nur Nisa Erişmiş de, “Dikta rejimleri ilk önce kadınları hapseder. Biz kadınlar olarak üzerimizden yürütülen bütün politikalara, bedenimizin istismarına, emek sömürüsüne karşı referandumda ‘Hayır’ diyeceğiz” diye konuştu.

Kazanımlarımız var

AKP’li kadınlara da seslenen Erişmiş, “Farklı düşünce ve görüşten olabiliriz ama kadınlar olarak kazanımlarımız var, bunların geri gitmesini istemiyoruz. Bu yüzden sizin de ‘Hayır’ demenizi istiyoruz. ‘Hayır’ kazanırsa kadın mücadelesi kazanacaktır” dedi.

Bu geri gidişe ‘Hayır’

Anayasa değişikliği ile birlikte Kadını köleleştiren, kadını kapalı kapılar ardına hapseden bir anlayışın hakim olacağını belirten Lerzan Süzük, ise şu sözleri ifade etti: “İran’da kadınlar özgürlüklerini bir günde kaybetti. Kadınlar bu geri gidişe ‘Hayır’ diyerek kabul etmemeli. Siyasi iktidarın hukuku, polisi ile toplum üzerindeki baskıyı bir şekilde kadınların görmesi gerekiyor. Kadınların artık yeter demesi gerekiyor.”

DİLOK/DENİZLİ

EN SON EKLENENLER