DERSİMİZ DİRENİŞ

AKP’nin son KHK ile başlattığı kıyım akademide büyük direnişle karşılaştı. Ankara Üniversitesi’nde ‘Hayır gitmiyoruz’ diyen öğretim üyeleri Cebeci’de öğrencileriyle birlikte eyleme geçerken polis vahşice saldırdı

Eğitim Sen Ankara Şubesi’nin “#HayırGitmiyoruz” çağrısıyla, 72 akademisyenin ihraç edildiği Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü önünde buluşmak isteyen akademisyen ve öğrencilere polis saldırdı. Okula girmek isteyen akademisyenler rektörün talimatıyla okula alınmadı. Kampüste öğrencileriyle buluşmak için ısrar eden akademisyenlere gaz ve plastik mermi ile saldırı oldu.

Eski dekan alınmadı

Sivil polis tarafından yumruklandığını ifade eden ihraç edilen akademisyenlerden Cenk Yiğiter, “Bazı arkadaşlarımıza da çevik kuvvet tarafından şiddet uygulandı. Bütün bunlar kampüsün güvenlik amirinin gözü önünde oluyor” sözlerini kullandı. İhraç edilen akademisyenlerin okula giriş ısrarı, kapıdan yola kadar sürüklenerek engellendi. Siyasal Bilgiler Fakültesi eski dekanı Yalçın Karatepe de içeriye alınmadı.

Cüppeler postal altında

Polisin darplı müdahalesinin ardından kampüsün giriş çıkışları tamamen kapatıldı. İki TOMA kampüs içine girdi. Bunun üzerine akademisyenler, cübbelerini okul kapısının önüne attı. Üniversitenin giriş kapısına serilen cüppeleri polisler postallarıyla ezdi. Polis saldırısında 11 kişi gözaltına alındı.

Elbette dur diyecektik

Polis müdahalesinin ardından akademisyenler Kızılay’daki Mülkiyeliler Birliğine doğru yürüyüşe geçti. Kampüs içerisinde kalanlar da SBF kapısında açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Prof. Dr. Sevilay Çelenk, üniversitelerinden 101 kişinin ihraç edildiğini hatırlatarak, “Bu akademisyenlerin bostanda mı yetiştiğini zannediyorlar. Elbette ki bu şuursuzluğa dur diyecektik. Bugün arkadaşlarımızla bunu konuşmak için bir araya gelmiştik. Ancak başka bir şuursuzluk yaşadık” sözlerini kullandı. Üniversitede yaşananların sadece Rektör Erkan İbiş’ten ibaret olmadığını ifade eden Çelenk, “İbiş’lere böyle bir sistemin ihtiyacı vardır. İbiş, özel görevli bir rektör gibidir. Yıllar var ki bütün rektörlüğü boyunca akademik kadroya mobbing uyguladı. Buradayız gitmiyoruz” dedi.

Marmara 15 Şubat’ta buluşuyor

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi akademisyenleri KHK ile ihraç edilen akademisyenler ile dayanışmak amacıyla 15 Şubat Çarşamba günü saat 12.00’de İletişim Fakültesi kapısında bir araya gelecek. “Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Çalışma Arkadaşları” adıyla bir bildiri yayınlayan akademisyenler, ihraç edilen meslektaşlarını yalnız bırakmayacaklarını söyleyerek, “Ne biz terk edeceğiz Marmara İletişimi ne de hocalarımızı dışarıda bırakacağız. Kavgamız asıl şimdi başlıyor. Bu kavga faşizme karşı, bu kavga hürriyet kavgası!” dedi.

Boğaziçi’den sessiz eylem

Ankara Üniversitesi’nden ihraç edilen ve Boğaziçi Üniversitesi’nde de ders veren Dr. Murat Sevinç, Boğaziçi’deki dersini Skype üzerinden video bağlantısıyla verdi. Ek ders saatinde sınıfta toplanan öğrenciler, mezunlar ve akademisyenler Murat Sevinç’i dinledi. Sevinç, “Akademi ve bilim muhalif olmak zorundadır. Ancak bütün iktidar odaklarıyla mesafeli olursanız bilim yapabilirsiniz” ifadelerini kullandı. Dersin ardından öğrenciler ve akademisyenler “Diren Ankara Boğaziçi seninle” sloganları ile yürüyüş gerçekleştirdi. İki dakikalık sessiz eylem yapıldı.

ANKARA

EN SON EKLENENLER