Pirler Meclisi Erzincan’da toplandı

ABF öncülüğünde Türkiye’deki tüm Alevi dedelerinin katılımı ve ikrarı ile kurulacak olan Alevi Bektaşi İnanç Meclisi’nin 7. bölge toplantısı Erzincan’da gerçekleşti.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) öncülüğünde Türkiye’de kurulacak olan Alevi Bektaşi İnanç Meclisi için yapılan bölge toplantılarının 7’incisi Erzincan’da yapıldı. Alevi Kültür Derneği Erzincan Şubesi Molla Köyü Cemevi’nde gerçekleşen Pirler Meclisi toplantısına Erzurum, Muş, Dersim, Elazığ, Varto illerinden Pirler, Zakirler, Analar katıldı.

Toplantıya Alevi Bektaşi İnanç Kurulu Üyesi Baba Mansur Ocağı Piri Hüseyin Güzelgül ve dede Nurettin Aksoy, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Muhittin Yıldız, ABF GYK Üyesi Onur Kaya, sekretaryadan da Vedat Kara katıldı. Toplantıya ayrıca Erzincan’da son dönemde Karar Hükmünde Kararnameyle işten çıkarılan bir çok Alevi eğitimci ve halk katıldı.

Toplantının genel amacı, Alevi Bektaşi inanç kurulunun oluşturulması, ABF’ye bağlı, PSAKD, AKD, HBVAKV ve bu derneklerin musahip kurumları katılıyor. Genel olarak ilke ve inançsal anlamda birlikteliğin olmasını sağlamak.

Açılış konuşmasını Alevi Kültür Derneği Erzincan Şube Başkanı Hasan Buga yaptı. Buga, bölgedeki koordinasyon çalışmalarında görev alacaklarını belirtti.

Daha sonra söz alan ABF Genel Başkanı Muhittin Yıldız, “Alevileri siyasal olarak neden bir birlikteliğe ihtiyaç olduğunu, inançsal anlamda da bir birlikteliğe ihtiyaç olduğunu Alevi Bektaşi Federasyonu olarak her iki alanda da faaliyetlerini yürüteceklerini söyledi.

Alevilerin referandumda ‘Hayır’ diyeceklerine vurgu yapan Yıldız, “Aleviler yok sayılıyor, görmezden geliniyor. Alevileri daha çok ayrımcılığa uğratan bu anayasaya ‘Evet’ demeyeceğiz. Aleviler bu anayasaya ‘Hayır’ diyecek” ifadelerini kullandı.

Nuretin Aksoy ve Pir Hüseyin Güzelgül, bu inanç kurulunun gerekçelerini, neden gerekli olduğunu ve bununla ilgili neler yapılabileceği ile bugüne kadar neler yapıldığı konusunda bilgilendirmede bulundular.

Daha sonra toplantıya katılan bütün pirler, zakirler, erkanlarla ilgili, bu kurullarla ilgili konuşmalar yaptılar. Aleviliğin geleceğiyle ilgili kaygılarda anlatıldı.

Toplantı zakirlerin deyişleriyle son buldu.

Semra Acar/ İSTANBUL

 

 

EN SON EKLENENLER