Bab’ın etrafında dönüyorlar

Türkiye’nin Kuzey Suriye toprakları üzerindeki emellerine ilişkin gazetemize konuşan TEV-DEM Yürütme Kurulu üyesi Zelal Ceger, Suriye’nin karşı karşıya olduğu durumu “işgal” olarak tanımladı. Türkiye’nin Suriye topraklarında olmasının tek nedeninin Kürtler olduğunu vurgulayan Zelal Ceger, “Türkiye’nin Suriye politikası iflas etti. Şimdilerde Bab’ın etrafında dönüp dolaşıyorlar. Bab işgali adeta onlar için namus meselesi oldu. Ne ilerleyebiliyorlar ne de çekilebiliyorlar” dedi.

İflas ettiler

Türkiye’nin yanına aldığı DAİŞ türevi gruplarla Ezaz, Cerablûs ve Raî bölgelerini denetiminde tutarak, Kobanê ve Efrîn kantonlarının birleşmesini engellemekten başka gayesinin olmadığını söyleyen Zelal Ceger, “Türkiye’nin Suriye politikası Bab’ta iflas etti. Her gün onlarca kayıp veriyor. Bir taraftan rejim güçleri bir taraftan da Türk ordusu Bab kentini almak istiyor” ifadelerinde bulundu.

Beyhude çabalar

Türkiye’nin yapılan bazı pazarlıklar sonrası “Fırat Kalkanı” isimli harekatı başlattığını hatırlatan Zelal Ceger, “Tayyip Erdoğan, şimdi de ABD ve Rusya ile pazarlıklar yaparak, Kuzey Suriye’deki federal sistemi bertaraf etmek için uğraşıyor. YPG/YPJ’yi ‘terör örgütleri” listesine almaya çalışıyor. Ama bunlar beyhude çabalardır. Halkımızın direniş ve özgürlük yürüyüşü hiçbir zaman durmadı ve bundan sonra da durmayacak. Sömürgeciliğe geçit vermeyeceğiz” diye konuştu. “Şu anda en büyük kaos ve bunalımı Türkiye yaşıyor” diyen Zelal Ceger, uygulanan yanlış politikaların bedelinin ödendiğini söyledi.

İşgali meşrulaştıma aracı

“Güvenli bölge” tartışmalarına ilişkin de konuşan Zelal Ceger, Suriye’de en güvenli bölgelerin Rojava-Kuzey Suriye bölgeleri olduğunu söyleyerek, şunları belirtti: “Cerablûs, Bab, Şehba, Ezaz ve Halep’ten her gün yüzlerce insan Efrîn’e sığınıyor. Bizler ambargoya rağmen bu insanları karşılayıp ihtiyaçlarını gideriyoruz. Ama Türkiye, Suriye’deki işgalini meşrulaştırmak için mülteciler meselesi üzerinden Avrupa’ya şantaj yapıyor. Başka yerde güvenli bölge aramaya gerek yok. Bölgelerimiz zaten doğal olarak güvenli bölgelerdir.”

Muhataplar katılmalı

Astana ve Cenevre-4 görüşmelerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Zelal Ceger, “Cenevre’de yapılacak Suriye konulu toplantının dördüncüsünde de Suriye halkları ve muhatapları katılmazsa hiçbir sonuç alınamaz” dedi.

Enes Yıldız / Efrîn

EN SON EKLENENLER