PİRHA, Gazete Şujin’e haber oldu

Haber ajansımız PİRHA, Gazete Karınca’nın ardından bugün de Gazete Şujin’de haber oldu.

Gazete Şuzin, Alevilerin sesi Pirha’yı kadın gazeteciler anlattı” başlığıyla verdiği haberde, PİRHA’nın kadın çalışanlarından Şef Editör Nilgün Mete, muhabirler Sevim Kahraman, Semra Acar ve Suay Abak’ın konuşmalarına yer verdi. Haberde, “Kadın gazeteciler yüzyıllardır hak mücadelesi veren Alevilerin sesini duyurmaya kararlı” vurgusu yapıldı.

Gazete Şujin’deki haber şöyle:

Alevilerin sesi Pirha’yı kadın gazeteciler anlattı

İstanbul’da iki ay önce kurulan Aleviler’in sesi Pir Haber Ajansına (Pirha), rengini kadınlar veriyor. Kadın gazeteciler yüzyıllardır hak mücadelesi veren Alevilerin sesini duyurmaya kararlı.

Darbe girişiminin hemen ardından peş peşe ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) yüzlerce ajans, gazete, dergi, televizyon gibi basın yayında faliyet gösteren kurum kapatıldı. Böylesi bir süreçte gazeteciler seslerini duyurmak için yeni mecralar oluşturmaya başladı. Alevi yurttaşların sesini duyurmak için kurulan Pir Haber Ajansı (Pirha) kuruldu. İstanbul’da açılan ajans çalışanları ağırlıkla kadınlar. Toplamda 7 çalışanı olan Pirha, bünyesinde 4 kadın bulunduruyor. “Reber, yol gösteren, yol açan” anlamını taşına Pirha, 2 aydır faliyet göstermesine rağmen şimdiden yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Ajansta çalışanı gazeteciler Nilgün Mete, Sevim Kahraman, Semra Acar ve Suhal Ebak’la yayın politikasını konuştuk.

‘Alevilerin haber alma hakları ellerinden alındı’

Nilgün Mete ajansta editör. Daha önce de TV10’da haber spikerliği yapmış ancak kanal kapatılınca işsiz kalmış. Nilgün, “Kanal kapatılınca bir süre hiçbir şey yapamadım. Alevilerin haber alma hakları ellerinden alındı. Pirha açılınca hemen geldim ve başvurdum” diyerek hikayesini anlattı. Pirha’nın haber formatından söz eden Nilgün, hak haberciliği yaptıklarını söyledi. Alevi derneklerinin kurumlarının ve bütünen Alevileri haberlere yansıttıklarını kaydeden Nilgün, sosyal medya üzerinden de okuyucuya ulaşmaya çalıştıklarını aktardı.

‘Alevi yurttaşlar Pirha’dan çok memnun’

“Tanıtmaya çalışıyoruz ajansımızı. İnsanlar çok heyecanlanıyor. Hatta bugünlerde bir okuyucumuz, ajansı takip eden bir yurttaş aradı ve ‘çok heyecanlandığı, onur duyduğunu’ söyledi. Böyle bir şeyin ihtiyaç olduğunu dile getirdi” diyen Nilgün, okuyucularının kendilerine geri dönüşlerini anlattı ve bunun kendilerini çok mutlu ettiğini belirtti. Ajansın KHKlara denk gelmesini de değerlendiren Nilgün, endişeli olduğunu ancak her ne olursa olsun haber yapmaya devam edeceklerini kaydetti.

‘Hak haberciliği yapmak benim için çok önemli’

‘Ne iş yapıyorsun’ diye sorduğumuzda, “Pek çok iş yapıyoruz. Haberin tüm mecrasında yer alıyorum. Tek bir iş yapmıyorum” diyen Sevim Kahraman da hem editör hem de muhabir. Sevim de daha önce kapatılan bir kurumda yer almış ve Pirha’yı duyunca hemen başvurmuş. “Hak haberciliği yapmak benim için çok önemli” diyen Semra, “Doğru habere ulaşmanın o kadar zorlaştı bir Türkiye’de. Burada olmak benim için gerçekten çok önemli. Alevi haberciliği yapıyoruz. Alevi kadınlarının sorunlarını taşıyoruz haberlerimize. Pirha’da Aleviler kendileri görüyor. Haber alabilme hakkımız o kadar zorlanıyor ki belli mecraları izlediğimiz sürece gerçek haberden çok çok uzaktasınız. Burada yurttaşların Alevileri daha yakından takip etmeleri sebep oluyor Pirha. Alevi Yurttaşlar bundan çok hoşnutlar” diyor.

‘Alevilerin sesine ses olmaya çalışıyoruz’

Semra Acar da diğer kadınlar gibi TV 10’da çalışıyormuş ve kapatılınca o da bir süre işsiz kalmış. Muhabir olan Semra, Alevilerin tarihsel sürecine kısa değinerek, “Aleviler yıllardır katliamlara maruz kalmış bir halk. Aslında yıllardır asimile edilmiş, yok sayılmış bir halk. Biz Tv 10’da Alevilerin sesini yansıtmaya çalıştık. Belki de bu yüzden kapatıldık. Kendilerine göre dizayn etmeye çalışan bir iktidar var karşımızda biz onların istediklerinin tam tersini yaptığımız için kapatıldık. Pirha da bu açıdan önemli. Alevilerin sesini vermeye çalışıyoruz” diye konuştu.

‘Pirha kadın haber ajansıdır ayrıca’

“Pirha bir kadın çalışması alanı aslında” diyen Semra gönüllü muhabir çağrısı yaparak sözlerini şöyle sürdürdü: “ “Gönüllü muhabir arkadaşlara ihtiyacımız var. Alevi coğrafyasından tüm canların bize gönüllü muhabir olmasını istiyorum. İnternetten bir şekilde oluşmasını ve bize destek vermesini istiyorum.”

‘Devletin Alevisi olmayanların ajansı’

Suay Abak bir süre TV 10’da çalışmış. Daha önce montaj ve kurguda yer alan Suhal şimdi sokaklarda haber kovalayan bir muhabir. Suhal, “Alevilikte kadın her zaman önemli bir yerde, konumdadır. 4 kadınla beraber çalışıyor olmamız da çok iyi kadınların sesini daha iyi duyurmak açısından. Türkiye ve dünyada erkek egemen bir sistemde kadınların sesini duyurmak daha az imkanlarla oluyor. bu açıdan kadınların basın alanında olması çok önemli” dedi.
Pirha çalışanları ajans sitesinde bulunan iletişim bilgilerinden kendileriyle çalışacak olan gönüllü muhabirlerin iletişim kurmasını bekliyor.

EN SON EKLENENLER