Şengal, Sûr ve Cizîr’i resmetti

Ressam Gülizar Kılıç, ‘Göç etmek tercih değildir’ adlı sergisinde Şengal’den Sûr’a kadar yaşanan göçleri resmetti. Kılıç, bir grup arkadaşı ile ‘Savaşa Hayır’ isimli yeni bir sergi için de hazırlık yaptıklarını söyledi

Ödüllü ressam Gülizar Kılıç, “Göç etmek tercih değildir” isimli yeni sergisinde Şengal’den, Sûr’a kadar yaşanan göçleri tuvaline yansıttı. İstanbul’un Maltepe ilçesinde bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde sergi açan Kılıç, Şengal’den, Cizîr (Cizre) ve Sûr’a kadar yaşanan birçok göçü resimlerinde konu edindi. İktisat mezunu olan Kılıç, hesap-kitap işlerinin aksine zaman içerisinde yönünü tamamen sanata çevirdiğini belirterek, “Resim yapmak benim için sadece bir hobi değil, aynı zamanda kendimi ifade etme biçimim” dedi.

11_sergi13 sergi açtı

Lise yıllarından itibaren karakalem çalışması yaptığını söyleyen Kılıç, daha önce de karma sergiler dışında 13 sergi açtığını belirtti. Kılıç, her sergisinde toplumun kanayan yarasına dokunduğunu ve toplumsal meseleleri konu aldığını aktardı. Kılıç, son olarak açtığı “Göç etmek tercih değildir” isimli sergisinde, son yıllarda yaşanan göç olgusuna değindiği eserleri yer alıyor. Sergide en çok dikkat çeken ise kadınların resmedilmiş olması. Kimi resimde kucağında bebeği ile göç yolunda bir Şengalli kadın, kimisin de savaş gerçekliğini çığlıklarına yansıtan bir kadın. Yine dikkat çeken bir başka ayrıntı ise çocuklar. Resmin ana temasını ise Amed’in Sûr ilçesinde oyun oynayan çocuklar oluşturuyor. Göç’ün insanlık tarihinin başlangıcından bu yana güncel bir olay olduğunu ifade eden Kılıç, kimisinin zorunlu, kimisinin ise yaşam koşullarından dolayı göçe zorlandığını vurguladı.

11_sergi_3‘Belki barışı çizerim’

“Göç etmek tercih değildir” sergisinden sonra yeni bir proje yapacağını belirten Kılıç, bir grup arkadaşı ile “Savaşa Hayır” isimli yeni bir sergi için hazırlık yaptıklarını söyledi. Kılıç, “Belki sonraki yıllarda barışın, özgürlüğün, mutlu bayramların da resimlerini çizerim. Ben çizemesem de yeni dönem genç ressamların bunları çizmesini umuyorum” sözlerini kullandı. 8 Şubat’ta açılan sergi, ayın 15’ine kadar devam edecek.

İSTANBUL / dihaber

EN SON EKLENENLER