‘HAYAT BİZİZ SANAT BİZİZ’

Kayyumun işine son verdiği Amed Şehir Tiyatrosu oyuncuları, yeni kurdukları tiyatro ile ilk oyunlarını sahneledi. ‘Dawiya Dawi’ adlı stand-up gösterisiyle tiyatro severlerin karşısına çıkan oyuncular ‘Hayat biziz sanat biziz. İyiliği ve güzelliği yok etmek isteyen her şeye ‘hayır’ diyerek yeni bir dünya var edeceğiz’ dedi

Amed Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyumun Amed Şehir Tiyatrosu’nda işine son verdiği 31 tiyatro oyuncusu, “Dawiya Dawi” adlı stand-up gösterisiyle tiyatro severlerle yeniden buluştu. Diyar Galeria İş Merkezi’nde sahnelenen oyuna ilgi büyüktü. Oyunu, HDP Riha (Urfa) Milletvekili Osman Baydemir, HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, HDP Amed Milletvekili Ziya Pir ile birlikte çok sayıda yurttaş katıldı. Tiyatrocular adına kısa bir konuşma yapan tiyatrocu Berfin Emektar, kayyumun kendilerini işten atmasına rağmen alternatifsiz olmadıklarını dile getirdi. Emektar, “Sahneler hep bizimdi. Taşı ilk yontan da bizdik, toprağımızı, aşımızı korumak için ilk cenk eden de. İlk büyücüler de bizlerdik, hakikat yolunda ilk dervişler de. İlk ninnileri de biz söyledik yeni doğanlara, hayata veda edenlere ağıtları da biz yaktık. Aşkları yazan da biziz, yaşayan da. Zulme uğrayan hep ilkin biz olduk, direnen de yine biz! Spartacus’un destanını bugüne aktaran anlatıcılarıydık. Mehmet Tunçların çığlığına tanık olan da yine biziz!” diye konuştu.

‘Hayır’la yeni bir dünyaya

“Hayat biziz sanat biziz” diyen Emektar, zor günlerden geçtiklerini ama iyi günlerin yakın olduğunu anlattı. Emektar, “İnsandan hayattan ve sanattan yana tarafsız. İlk insandan bu yana iyiliği ve güzelliği yok etmek isteyen her şeye ‘hayır’ diyerek yeni bir dünya var edeceğiz” diye konuştu. Konuşmasının ardından “Dawiya Dawi” adlı stand-up gösterimi yapıldı. Oyunda devletin baskısı ve asimilasyon politikaları ironik bir dille anlatıldı.

‘Asla biat etmeyeceğiz’

Tiyatro gösteriminin ardından sahneye çıkan Osman Baydemir, Amed Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışmalarını yürüten tiyatronun kapanmasını kınadı. Baydemir, “Halkın kurumları bugün zorla ellerinden alınıyor. İnsanlar işlerinden atılıyor. Ama bu halk bu uygulamalara boyun eğemeyecek. Asla biat etmeyecek. Hiç şüpheniz olmasın alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste. Bu kış özgürlük davasının mensuplarının son kışı olacaktır” diye konuştu.

EN SON EKLENENLER