‘Hayır’ dediği için Kanal D’deki işinden çıkarılan Değirmenci’den açıklama

Referandumda ‘hayır’ diyeceğini açıkladığı için Kanal D’deki işine son verilen gazeteci İrfan Değirmenci, dürüst gazetecilerin hedef alındığı ve paraya doymayan özel görevli elemenların gazeteci diye tanıtıldığı bir dönemden geçtiğimizi belirterek, ‘Belki böylesi daha ‘Hayır’lı oldu’ dedi

Referandumda “Hayır” diyeceğini açıkladığı için Doğan Yayın Grubu’na bağlı Kanal D’deki işine son verilen gazeteci İrfan Değirmenci, Evrensel Gazetesi’nden Meltem Akyol’a konuştu. Değirmenci, “Dürüst gazeteciler topyekun hedefte olduğu, çalışılabilecek kurumların bir bir kapandığı ve de paraya doymayan özel görevli elemanların kendilerini gazeteci diye tanıttığı tuhaf bir dönem bu” ifadelerini kullandı.

‘Umut hep var olacak’

“Bildiğimiz gibi, doğru olduğuna inandığımız gibi yaşamaktır, bazen de direnmek. Bedel ödemeyi göze alarak ama vicdanen rahat” diyen Değirmenci, şöyle devam etti: “Bu ülkede işini değil canını, özgürlüğünü kaybetmek pahasına direnen güzel insanlar oldu. O yüzden umut hep var olacak. Benim o ekranda devam etmem çoğu kişi için her şeyin normal devam ettiğini ifade ediyordu, belki böylesi daha ‘Hayır’lı oldu. Normal değil hiçbir şey. Birileri de artık konuşmayı göze alabilir umarım. Bitecek elbet ve devran dönecek, ama bu halk kimin ne olduğunu hep hatırlayacak.”

Bir gazeteci daha işten çıkarıldı

Öte yandan Doğan Yayın Grubu’na bağlı Posta Gazetesi’nde politika yazıları kaleme alan ve aynı zamanda gazetenin yazı işlerinde görev yapan Hakan Çelenk’in işine de son verildiği belirtildi. Çelenk, 22 Ocak tarihinde CNN Türk’te Deniz Bayramoğlu’nun sunduğu Gündem Özel programında “başkanlık tasarısı”nı eleştirmişti.

Polat: İlke kılıcı ‘hayır’a karşı kullanılıyor

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Hürriyet yazarı Fatih Çekirge’nin “Evet” kararını hatırlatarak, “İktidar partisinin, hazırladığı başkanlık broşüründe, Erdoğan’ın adını geçirmeden bol bol Erdoğan fotoğrafı kullanarak, referandumun Erdoğan’ı başkan yaptırmak için gerçekleştirildiğini ilan ettiği bir referandum öncesi, gazetecilerin sadece ‘Hayır’ diyenine karşı ‘ilke kılıcı’ kullanmak Doğan Grubu’nun tüm basın organlarını AKP’nin o başkanlık broşüründeki bir Erdoğan görseline dönüştürmesinden başka bir anlama gelmiyor” dedi.

Güç: ‘Hayır’ yasaklanmış durumda

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) İstanbul Temsilcisi Uğur Güç de, bu ülkede gazeteciler için cezaevi ve işsizliğin iktidar tarafından yaygın bir şekilde kullanıldığının altını çizdi. Güç, “Bu ülkede ‘Hayır’ demek yasaklanmış bir durumda adeta” şeklinde konuştu.

Güven: Aramıza hoşgeldin

Bir dönem çalıştığı NTV’de işine son verilen gazeteci Banu Güven ise, meslektaşının işten çıkarılmasına şaşırmadığını söyledi. Güven şöyle devam etti: “Medya her geçen gün daha da acınacak hale geldi. Bir kere Türkiye’de medya kurumlarının üzerinde ne kadar büyük bir baskı olduğunu gösteriyor. İrfan arkadaşımız da hoş geldi aramıza. Buralar daha iyi valla. Evet geçinmek zor. Alternatif bir takım yollarla sesimizi duyurmaya devam ediyoruz.” Değirmenci’nin hem kişi olarak hem de duruş olarak çok sayıda takipçisinin olduğunu ifade eden Güven, “Onlar öyle ya da böyle kendisini takip etmeye devam edecek. Benzer tecrübeyi yaşamış biri olarak bunu gördüm. Ben Doğan Medya Grubu’nun da içinde bulunduğu durumdan hiç hoşnut olmadığına eminim” diye belirtti.

Haber Müdürü de istifa etti

Değirmenci’nin sunduğu programı hazırlayan Ertuğrul Albayrak da Değirmenci’nin işten çıkarılmasına tepki olarak istifa ettiğini açıkladı. Birgün Gazetesi’nden Serbay Mansuroğlu’nun haberine göre; “Devam etmem istendi. Ama ben de ‘Hayır’ diyorum. Kanalda devam etmem etik olmaz. Sonuçta kolektif olarak karar aldık” diyen Albayrak,  kanalda tarafsızlık ilkesine uyduklarını belirtti. Onurlu yaşamayı seçtiklerini dile getiren Albayrak, “Diğer arkadaşlarımızın evine ekmek götürmesi için istifalarının doğru olmayacağını düşündük” dedi.

İSTANBUL

EN SON EKLENENLER