Türkiye ve Kürdistan’da refarandum operasyonu: Çok sayıda gözaltı

Referandum öncesi İstanbul, Adana, Çewlîg, Dîlok, Sêrt, Dersim, Meletî ve İzmir’de, eş zamanlı olarak düzenlenen ev baskınlarında aralarında HDP, DBP, HDK, ESP, SYKP, Kurdî-Der, TJA ve Eğitim Sen üye ile yöneticilerinin bulunduğu onlarca kişi gözaltına alındı. Polis baskın sırasında bir yurttaşı da ayağından vurdu

Başta İstanbul olmak üzere birçok merkezde Halkların Demokratik Partisi (HDP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Tewgera Jinên Azad (TJA) ve Eğitim Sen’e eş zamanlı operasyon yapıldı. İstanbul’un birçok ilçesinde sabah saatlerinde eş zamanlı olarak ev baskınları düzenlendi. Polisler tarafından yapılan ev baskınlarında çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Havuz medyası tarafından 70 kişinin gözaltına alındığı 34 kişi için de yakalama kararı bulunduğu haberleri servis edildi. Şu saatler itibari ile ev baskınları devam ediyor.

Gözaltına alınanlar, sağlık kontrolünün ardından Vatan Caddesi üzerinde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Gözaltına alınanlar arasında Eğitim Sen, HDK, HDP, DBP, TJA, ESP, SYKP üye ve yöneticileri yer alıyor.

Polis baskında bir yurttaşı yaraladı

Dün gece saatlerinde başlayan ve sabahın ilk ışıklarına kadar devam eden İstanbul’daki ev baskınlarında, Alibeyköy’de polis Deniz Erden (40) isimli yurttaşı ayağından vurdu. Erden’in avukatı Şükriye Erden, gece eve baskın yapan polislerin kapıyı tekmelediklerini, Erden’in ise “Kim o” diye seslendiğini ve polislerin buna karşı ses çıkarmadığını söyledi. Erden, müvekkili Deniz Erden’in kapıyı çalanların hırsız olduğunu varsayması üzerine eline demir bir çubuk alarak kapıyı açtığı sırada polislerin ateş ederek ayağından vurduğunu söyledi.

Av. Erden, müvekkili Deniz Erden’in vurulduğu sırada evde hamile olan eşinin de bulunduğunu söyledi. Av. Erden, Deniz Erden’in Gayrettepe Polis Karakolu’na götürüldüğünü söyledi.

Gözaltına alınan 33 kişinin isimlerine ulaşıldı

HDK İstanbul İl Sözcüsü Şamil Altan ve Eğitim Sen 8’nolu Şube Başkanı Sevtap Akdağ ile birlikte İstanbul’da gözaltına alınan yurttaşlardan bazılarının isimleri şöyle: Serhat Kızıltaş, Rukiye Ergül, Sedat Çaycı, Besra İşsever, Şervan Erbağ, Ensari Taşkaya, Hüseyin Kayra, Sultan Aslan, Halef Aslan, Saldun Solhan, Hamza Bayır, Rıdvan Sola, Servet Aygül, Azat Kürkçü, Cemil Şener, Fırat Edeballı, Şahin Karakuş, Gökhan Çelik, Meral Ecer, Erdal Karabulut, Rojda Kaya, Çiyan Özğan, Şahin Akçan, Çetin Çakmak, Savaş Taşkın, Orhan Erim, Çocuk, M.Ş.Ç, Kenan Sağun, Seyfettin Kaya, Vedat Yiğit, Nihat Kaya,

Çewlig ve ilçelerinde de operasyon

Çewlig’de (Bingöl) sabah saatlerinde polis tarafından birçok eve eş zamanlı baskın düzenlendi. Baskının ardından haklarında gözaltı kararı bulunan DBP PM Üyesi Adnan Sarı, Bingöl Belediyesi DBP’li Encümeni Cihat Yıldırım, İl Genel Meclis Üyesi Aydın Kaya, DBP eski İl Başkanı Niyazi Azak, HDP milletvekili adayı Hilal Çakabay, DBP’li İlhan Çakabay, Özkan Kılıç, Orhan Kemali Erboğa, Edip Kaynar ile Selim Baluken gözaltına alındı. Bongilan (Solhan) ilçesinde Metin Çelik, Kanîreş (Karlıova) ilçesinde ise Muhammed Hamdioğlu, Ceblis Karabağ, Halit Karabağ adlı yurttaşlar gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Dosyanın içeriği hakkında bilgi edinilemedi.

Dîlok’da birçok adrese baskın

Dîlok’un (Antep) ilçelerinde sabaha karşı eş zamanlı operasyon yapıldı. HDP yöneticilerinin evlerinde yapılan aramaların ardından aralarında HDP eski İl Eşbaşkanı Atiye Okay ile parti üyeleri Abudurahman Kartal, Diyar Kazak, Ahmet Satilmiş, Talat Yilmazsoy ve Eyup Şahman gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi hakkında bilgi edinilmezken, gözaltı sayısının daha fazla olduğu belirtildi.

İzmir’de 50 adrese eş zamanlı baskın

İzmir’in Menemen, Menderes, Urla, Bayındır ve Torbalı ilçeleri ile kent merkezinde sabah saatlerinde 50 adrese eş zamanlı baskın düzenlendi. Evler didik didik arandıktan sonra adreslerde bulunan bilgisayar ve birçok eşyaya el konuldu. Operasyon sonrası aralarında SYKP, ESP ve HDP yöneticilerinin de bulunduğu 35 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Gözaltılara Barış Bloku’nun yaptığı eylemler, kadın örgütlerinin kadına yönelik şiddete karşı gerçekleştirdiği eylem ve sosyal medya hesaplarında yaptıkları paylaşımların gerekçe gösterildiği öğrenildi.

Gözaltına alınanlardan isimleri netleşenler şunlar

SYKP il yöneticisi Furkan Ege, HDP Torbalı ilçe Eşbaşkanı Gülcan Kızıldağ, TJA aktivisti Maile Arıç, SDGF MYK üyesi Gözde Sivaslıoğlu, HDP üyeleri, Kamuran Çakırca, Hüsnü Koyuncu, Suphi Kahraman, Veysel Güven, Deniz Gül, Necmettin Ertaş, Ramazan Ceylan, Hüseyin Ünsal, İlyas Aras, Halit Polat, İhsan İpekli, Mehmet Kodaman. Gözaltına alınanlar sağlık kontrollünden geçirildikten sonra İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Dersim’de üç gözaltı

Dersim’de yapılan ev baskınlarında DBP il eski Eşbaşkanı Gülseven Yıldız, eski yöneticisi Necla Kılıç gözaltına alınırken, Qisle (Nazimiye) ilçesinde ise DBP’li encümen Selvi Güneri sabah saatlerinde yapılan baskınlarla gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Meletî’de 7 gözaltına alındı

Meletî’de (Malatya) yapılan ev baskınların da ise aralarında DBP ve HDP’li yöneticilerin de olduğu 8 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan Beyaz Adıyaman, Suna Gedik, Hayri İnan, Abidin Çıplak, Besime Cebe, Mustafa Remzi Aydın ve Süleyman Aktaş adlı yurttaşlar İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Sêrt’te çok sayıda gözaltı

Sêrt (Siirt) merkezde de sabah saatlerinde eş zamanlı ev baskınları düzenlendi. Baskınlarda KURDÎ-DER Şube Başkanı Eyüp Ongur, KURDÎ-DER Yöneticisi Vedat Nas, DİSK Genel İş Temsilcisi Halit Kaçar, MKM çalışanı Abdullah Yorulmaz, DBP Misirc (Kurtalan) İlçe Yöneticisi Ali İhsan Eviz, HDP Misirc eski İlçe Yöneticisi Zübeyir Yoltay, HDP Misirc eski İlçe Yöneticisi Nadire Uçar, HDP Misirc İlçe Eşbaşkanı Esmer Baran ile Uğur Eren, Şükrü Bark ve Halil Timurtaş isimli yurttaşlar. Operasyonun gerekçesi öğrenilemezken, gözaltına alınanlar sağlık kontrollerinin ardından İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Colêmerg’de 5 kişi gözaltına alındı

Colêmerg’de (Hakkari) sabah saatlerinde eş zamanlı ev baskınları yapıldı. Yapılan aramaları ardından HDP İl Eşbaşkanı Sefer Berk, DBP eski PM Üyesi Mehmet Sıddık Akış, Belediye eski Başkan Yardımcısı Mikail Erdal, Arafat Özek ve Sevda Gündüz gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, İl Emniyet Müdürlüğü götürüldü.

Mersin’de 13 günde en 60 gözaltı

Mersin’de sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında çok sayıda kişi gözaltına alındı. Aralarında HDP’liler ile kayyum atanan Akdeniz Belediye çalışanlarının yanı sıra mahalle muhtarlarının da olduğu öğrenilirken, 2 Şubat’tan bu yana gözaltına alınanların sayısının 60’ın üzerine çıktığı belirtiliyor. Edinilen bilgilere göre gözaltına alınanlara “KCK faaliyetlerinde bulunma” suçlaması yöneltilirken, gözaltına alınanlar arasında Akdeniz Belediyesi çalışanı Uğur Deniz ve kardeşi Maşallah Deniz’in ismi öğrenildi. Gözaltına alınanların İl Emniyet Müdürlüğü ve Yenişehir İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde tutulduğu öğrenildi.

Adana’da gözaltı sayısı artıyor

Adana’da sabah saatlerinde yapılan operasyonda ise 26 kişinin gözaltına alındığı ve çok sayıda kişi hakkında ise gözaltı kararın bulunduğu öğrenildi. Gözaltına alınanların isimleri şöyle; HDP Adana İl Eşbaşkanı Hüseyin Beyaz, HDP Seyhan İlçe Eşbaşkanı Suzan Kılıç, Barış Annesi Ferize Kılıç, eski Adana Rojava Derneği Temsilcisi Ferdi Turan Sönmez, üniversitesi öğrencileri Halil İbrahim Bozan, Mehmet Reşit Toyğun, Zahide Özgen ve Emine Oruç. Gözaltına alınan HDP’liler, Adli Tıp Kurumu’nda sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Adana İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü belirtildi. Gözaltına alınan HDP’liler, İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü belirtildi.

Antalya’da 12 gözaltı

Antalya’da da sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilen 12 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınanlar İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Kocaeli, Bursa ve Edirne’de de eş zamanlı baskın

Kocaeli’de sabah saatlerinde evlere yapılan baskınlarda kent merkezinde 2, Dilovası’dan ise 7 HDP’li gözaltına alındı. Bursa’da yapılan ev baskınlarında kent merkezinde 19, İnegöl ilçesinde 6, Gemlik ilçesinde ise 1 kişi gözaltına alındı. Edirne’de ise 1 kişi gözaltına alındı.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER