Basın özgürlüğü yargılanıyor

Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan nöbetçi genel yayın yönetmenliği kampanyasına katılanlarla birlikte 22 kişinin bugün yargılanmasına devam edilecek. Gazeteci Zana Kaya, gazeteciliğin yargılanacağını ifade ederken Dilbilimci Necmiye Alpay ise yargılamanın hukuksuzluğuna dikkat çekti

Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan nöbetçi yayın yönetmenliği kampanyasının katılanların yargılanmasına bugün devam edilecek. Gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü İnan Kızılkaya ile eski genel yayın yönetmeni Hüseyin Aykol ile yazarı Mehmet Ali Çelebi’nin de aralarında bulunduğu 22 kişi hakim karşısına çıkacak. Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla nöbetçi yayın yönetmenliği yapan Ayşe Düzkan, Ragıp Duran, Ayşe Batumlu, Derya Okatan, Nadire Mater, Cengiz Baysoy, Tuğrul Eryılmaz, Çilem Küçükkeleş, Yıldırım Türker, Necmiye Alpay, Jülide Kural, İlham Bakır, Kumru Başer, Hasan Cemal, Murat Uyurkulak, Said Sefa, Dicle Anter, Faruk Balıkçı ve Can Dündar’ın yargılanmasına devam edilecek. Tutuklu bulunan gazetenin yazı işleri müdürü İnan Kızılkaya ise bütün duruşmalara katılacak.

Kızılkaya getirilecek mi?

Ayşe Düzkan ve Ragıp Duran ile gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü İnan Kızılkaya, eski genel yayın yönetmeni Hüseyin Aykol ile gazetenin yazarı Mehmet Ali Çelebi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak. Diğer dayanışmacı yayın yönetmenlerinin duruşmaları ise İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Geçtiğimiz Ağustos ayından bu yana Silivri Cezaevi’nde tutulan yazı işleri müdürü İnan Kızılkaya, bir süredir araç ve personel olmadığı gerekçesiyle duruşmalarına çıkartılmıyor. Kızılkaya’nın yarınki duruşmaya getirilip getirilmeyeceği bilinmiyor.

Kaya: Gazetecilik yargılanacak

4 ay tutuklu aldıktan sonra serbest bırakılan Zana (Bilir) Kaya, dava öncesi gazetemize konuştu. Kaya, “Türkiye’nin en kıdemli gazetecileri yargılanıyor. bugün gazetecilik yargılanacak. Yurttaşları haber alma hakkına sahip çıkması için Çağlayan’a bekliyoruz” çağrısı yaptı.

Alpay: Hukuka aykırı bir dava

Gazetenin yayın danışma kurulu üyesi Dilbilimci Necmiye Alpay ise “Son derece hukuka aykırı bir dava. Örneği görülmüş bir durum değil. Çok sayıda insan bir günlüğüne ismini vererek yayın yönetmenliği ismini alıyor. Benzeri olmayan bir girişim. Mahkemenin Özgür Gündem’in ne kadar ne kadar baskı altında olduğunu bildiği için beraat vermesi lazım. 35 dava var. Hepsine beraat verilmesi lazım. Çünkü bunun kanunlarda bir karşılığı yok. Tamamen siyasi kararlar ile ifade özgürlüğü ayaklar altına alınıyor” dedi.

Polat: Dayanışma yargılanıyor

Davanın Özgür Gündem dayanışma davaları açısından önemli bir gün olduğunu dile getiren Evrensel Gazatesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, “22 meslektaşımız Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ndeki 13. ve 22. Ağır Ceza Mahkemelerinde hakim karşısında olacaklar. Özgür Gündem’in iki yazarı kendi yazılarında ötürü yargı önüne çıkacak ve gazetenin Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya ile 1 günlük nöbetçi yayın yönetmenliği yapmış olan 19 isim de ‘dayanışma sanıkları’ olarak yargı önünde olacaklar. Bir gün sonra da, 45 gündür tutuklu olan Ahmet Şık’ın da yargılandığı Oda Tv davası var. Ondan bir gün sonra da, yine Özgür Gündem nöbetçi yayın yönetmenleri davaları. Bu davalarda yargılanan gazetecileri yalnız bırakmamak, basın özgürlüğü mücadelesi bakımından önem taşıyor. Özgür Gündem davalarında kararların çıkmaya başladığını biliyoruz. Bu davalarda dayanışma yargılanıyor. O zaman, yargılananlarla dayanışma içinde olmak, duruşma salonlarını boş bırakmamak da bir o kadar önemli. Bu kadar ağır bir baskı döneminde tek bir katılım bile anlamlı bir yanıttır. Ben bu düşüncelerle yarın ve ondan sonra yine adliyede olacağım” dedi.

Davalar devam edecek…

Öte yandan, Nöbetçi yayın yönetmenlerinin davaları, 16 Şubat ve 21 Şubat’ta da devam edecek. 16 Şubat’ta Murat Çelikkan ve Beyza Üstün ile gazetenin eski genel yayın yönetmeni Eren Keskin ile eski yazı işleri müdürü Reyhan Çapan yargılanacak.

21 Şubat günü ise nöbetçi yayın yönetmenleri Faruk Eren, Ertuğrul Mavioğlu, Celal Başlangıç, Ömer Ağın, İhsan Çaralan, Celalettin Can, Fehim Işık ve Öncü Akgül İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.

Neler olmuştu…

Soruşturma ve davalar ile kıskaca alınan Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak amacıyla gazeteci, aydın, sanatçı ve siyasetçiler tarafından 3 Mayıs’ta “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyası başlatıldı. 7 Ağustos’a kadar devam eden kampanyaya 100’ü aşkın kişi katıldı. Soruşturmalar dayanışmak amacıyla kampanyaya katılan isimleri de kapsadı. Kampanyaya katılan 56 isimden 50’si hakkında soruşturma açıldı. Açılan soruşturmaların 36’sı davaya dönüştü.

3 kişi tutuklanmıştı

Gazetenin Nöbetçi Yayın Yönetmenleri’nden olan Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Yazar Ahmet Nesin ve Prof. Şebnem Korur Fincancı 20 Haziran 2016’da tutuklandı, kamuoyunun yoğun tepkisinin ardından 10 gün sonra serbest bırakıldı.

Dayanışmaya para cezası verilmişti

Dayanışma davalarında ilk ceza Şanar Yurdatapan ve Aydın Bodur’a verildi. Yurdatapan ve Bodur dayanışmaya katıldıkları için toplamda 12 bin TL para cezası ve 2 yıl 6 ay hapis cezasına çaptırıldı.

Özgür Gündem 16 Ağustos’ta kapatılmıştı

Özgür Gündem Gazetesi 8’inci Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla “örgüt propagandası” gerekçesiyle 16 Ağustos tarihinde kapatıldı. Kapatma karar gazeteye tebliğ edilmeden önce havuz medyası tarafından servis edildi. Kapatma kararının ardından gazete binasına polis baskın düzenlendi. Baskında Genel Yayın Yönetmeni Zana (Bilir) Kaya ve Yazı İşleriı  Müdürü İnan Kızılkaya’nın da aralarında olduğu 24 gazeteci gözaltına alındı, Kaya ve Kızılkaya tutuklandı. Yayın Danışma Kurulu Üyeleri Yazar Aslı Erdoğan ve Dilbilimci Necmiye Alpay da aynı operasyon kapsamında tutuklandı. “Ağırlaştırılmış Müebbet” ile yargılanan Erdoğan, Kaya ve Alpay görülen ilk duruşmada serbest bırakıldı. Gazetenin İmtiyaz sahibi Kemal Sancılı ise 03 Ocak tarihinde Riha’nın (Urfa) Akçakale ilçesinde gözaltına alındı. Sancılı çıkarıldığı mahkeme yine aynı gerekçelerle tutuklanarak cezaevine konuldu.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER