BM: ABD sivilleri öldürdü

Başkan seçildikten sonra Irak’ta ABD’nin işlediği cinayetleri eleştiren Donald Trump, selefi Barack Obama gibi bazı ülkelerdeki bombardımanları hala sürdürüyor. Bu yerlerden biri de Afganistan. BM sivillerin öldürüldüğüne dikkat çekti

Birleşmiş Milletler (BM), ABD’nin Afganistan’ın güneyindeki Helmand vilayetinde Taliban’a yönelik yaptığı hava saldırısında çoğu kadın ve çocuk 18 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. Açıklamada, ABD’nin son dönemde koalisyon güçlerinden bağımsız hava saldırıları yapmaya başladığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler Afganistan Temsilciliği UNAMA (BM’nin Afganistan Yardım Misyonu) tarafından yapılan açıklamaya göre Helmand’da son dönemde Taliban’ın saldırılarına karşılık başlatılan hava operasyonlarında, başını ABD’nin çektiği uluslararası koalisyonun yaptığı hava bombardımanında nerdeyse tamamı kadın ve çocuk en az 18 sivili öldürdü. BM, hava bombardımanlarının koalisyon tarafından yönetildiğini, ancak son dönemdeki saldırıların ABD’nin insiyatifi ve kararı ile gerçekleştiğini belirtti.

UNAMA açıklamasında, “9 ve 10 Şubat’ta Taliban’a yönelik gerçekleştirilen hava saldırılarında neredeyse tamamı kadın ve çocuk 18 sivil yaşamını yitirmiş, NATO’nun Afganistan’daki Kararlı Destek Gücü komutanlığı tarafından soruşturma başlatılmıştır” ifadesi kullanıldı.

ABD’den pişkin açıklama

ABD ve NATO’nun oluşturduğu koalisyonun sözcüsü General Charles Cleveland, “ABD hava saldırıları sonucunda sivillerin öldürüldüğü ya da yaralandığı iddialarını araştırmak için gayretle çalışıyoruz” dedi.

Aileler tepkili

Helmand’ın başkenti Lashkar Gah’daki hastanede bir araya gelen ölenlerin yakınları, açıklama talep etti. Kardeşinin evinde 11 kişinin öldüğünü söyleyen Mecnun isimli bir kişi “Kadınlar ve çocuklar nasıl Taliban olabilir?” diye sordu. Sangin yöneticilerinden Molla Kasım, hükümetten mağdur aileler için adaleti sağlamasını istedi. Cumartesi günü aynı ilçede düzenlenen intihar saldırısında da 7 sivil yaşamını yitirmişti. BM, saldırıların ve giderek artan sivil kayıpların engellenmesi için Afganistan’da tüm tarafları, uluslararası insan hakları çerçevesinde hareket etmeye çağırdı.

ABD başkanlarına katil demişti

Trump, bir röportajında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katil olduğunu söyleyen sunucuya, ABD eski başkanlarının ismini vermeden “Pek çok katil var. Bizde de çok katil var. Ülkemizin o kadar masum olduğunu mu düşünüyorsun?” cevabını vermişti.

Sunucunun ABD’nin yöneticilerinden katil olan kimseyi bilmediğini ifade etmesi üzerine Trump, ABD’nin de çok fazla hata yaptığını, başından beri kendisinin Irak savaşına karşı olduğunu ve o savaşta çok fazla insanın öldürüldüğünü söylemişti.

CENEVRE/KABİL

EN SON EKLENENLER