Hayır mı, şer mi  kazanacak?

Ataların deyimiyle, ‘’ Bindik bir alamete, gidiyoruz  kıyamete’’ son sürat. Bir  ülke düşünün seçim yaparken, şavaş,çatışma,terör,tutuklama, bölünme, ekonomik kriz tehdidi ve şantajı  ile halkından  oy  ve iktidar isteyen bir lider ve parti olsun. Dünyada bu yöntemle iktidar olunabilen kaç ülke var ?

Son 14 yıllık AKP ikdidarı döneminde, her bir seçim ve referandum öncesi ,alışılmışın dışında bir seçim gündemi yaratılarak ,her defasında toplumsal sorunların birini gündem yaparak ve onun madur yada temsicilerini umutlandırarak sonuçları lehine çevirmeyi başarmıştır.

Nasıl mı ?

2002 seçimlerinde ,12 eylül anayasası ve demokratikleşme, kürt sorunu,Avrupa Birliği üyeliği , gibi daha bir çok konuda, toplumun önemli bir kesiminin ihtiyaç his ettiği bir seçim propagandası ile,sistemim tıkanmışlığına alternatif bir hava yaratarak,dışarıdan ve içeriden alınan desteğin sonucunda iktidar olmuştur.

2007 de, bu alanda bir çaba görünümü yaratılarak,askeri ve bürokrasi  vesayetinin, yapılmak istenen değişime  engel  oldığu algısı üzerinden, işverenlerden,AB ve ABD gibi dış siyasal ve sermaye çevrelerinden,Kürtlerden,İşverenlerden, hatta milliyetçi ve kemalist kesimleri karşısına alarak, Dersimde devletin katliyamdaki rolünü bile dile getiren açıklamalar ile , alevilerin bir kesimine,libarellere ve hatta bir çok demokrat gruba dahi, zeytin dalı uzatıyormuş gibi algılanan, devleti sivilleştirme havası yaratılarak iktidar olmayı sürdürmüştür.

Daha sonraki yıllarda 2011, 2014, 2015 gibi  genel,yerel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, demokratikleşme,Çözüm süreci ,ekonomik kalkınma gibi başlıklar ile bu beklentileri sürece yayarak ,kendi kemik sünni islamcı ve muhafazakar tabanı dışındaki belli kesimlerden de ,hatırı sayılır destek  alarak , Gülen, Süleymancılar, v.s  gibi çeşitli dini cemaatler ile oluşturduğu işbirliği ve koolisyonu sayesinde, 15 temmuz 2016 tarihine kadar bu iktidar  sorunsuz devam etmiş.

Her iktidar döneminde, belli kesimleri yanına alarak, kurtulmak istediği güç odaklarından, tek tek kurtulma operasyonlarını gerçekleştirmiştir. Örneğin; Ergenekon,KCK, için başta Gülen olmak üzere , Cemaatler ile işbirliği yaparak kullanmıştır.

Kemalist ve ulusalcılara karşı belli bir dönem Kürtleri yanına alarak, her dönemin sonunda, önünündeki engellerin bir kısmından kurtulmuş veya zayıfatmayı başarmıştır.

Son 2 yıla baktığımızda, Özellikle Gülen cemaati ile yaşanan ekonomik ve siyasal gücü bölüşme mücadelesi derinleşerek, çatışma ve bir birini tasfiye noktasına kadar ulaşmıştır. Cumhurbaşkanı Erdoğanın ,Dersane’ler politikasına ,  17-25  Aralık yolsuzluk hamlesi ile cevap veren Fettullah Gülen’i artık hedefe koyan R.T Erdoğan, artık tüm gücünü seferber ederek, savaş açmıştır. Bu güçler savaşı içinde 15 Temmuz ,başarısızlığı başından belli askeri darbe kalkışması yaşanmıştır.

15 Temmuz askeri darbe planı ile,Gülen cemaati artık FETÖ terör örgütü kapsamına alınarak,ülkenin bekası adı altında ,muhalefetin hemen hemen tümünü yanına almayı başararak, YENİ KAPI ruhu adı ile yedeğine eklemiştir.

Cumhurbaşkanlığı seçiminden itibaren, Kürtler ile arasındaki siyasi makas açılmış,  HDP nin seni başkan yaptırmayacağız dediği, 7 Haziran  2015 seçim sonuçlarında 80 millet vekili çıkarmasından sonra, AKP nin  muktedir ktidar olma halinin tehlikeye girmesiyle ,klasik derin devlet odakları ve milliyetçi tabanı yanına alacak ,kürtlere savaşı başlatmıştır. Ergenekon davalarında tutuklanan ve ceza alan tüm asker ve sivil ulusalcılar salıverilerek,yeniden ordudaki görevlerine getirilmişlerdir.

AKP , mecliste CHP ve MHP ile birlikte  milletvekillerin dokunulmazlığını kaldırarak, kürtlerin ve demokrasi güçlerinin  parlamento ve sivil siyasette elde ettikleri başarı ve mevzileri tekrar ellerinden alarak, ezme ve tasfiye sürecini başlatmıştır.

Şimdi, ERDOĞAN ,Başkanlık adı altında,  Mutlak ve daimi iktidarının son dönemecine girmiş bulunuyor . Bu güne kadar gördüklerimize baktığımızda ve AKP yetkililerinin açıklamalarını göz önüne getirdiğimiz de, bu REFARANDUM da EVET çıkarmak için,  HAYIR’cılar şeytanlaştırılarak ,her türlü ŞER’e maruz kalacaklar.

Bari bu defa , tüm muhalifler oyuna gelmeden,HAYIR’lı bir sonuç için çalışmayı başarabilsin. Bu kez, ŞER’e karşı HAYIR kazansın.

Ali Köylüce

EN SON EKLENENLER