‘KHK’ler sanata darbedir’

Son Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile birlikte Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi (DTCF) Tiyatro Bölümü’nden 3’ü profesör 5 akademisyenin ihraç edilmesiyle bölümde yalnızca 4 akademisyen kaldı. Konuya ilişkin dihaber’e değerlendirmelerde bulunan ihraç edilen Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü akademisyenlerinden Süreyya Karacabey ve Elif Çongur, Türkiye’de ilk akademik tiyatronun başladığı üniversitede yapılanları sanata darbe olarak niteledi.

Tiyatro bölümünü kapatmanın tarihsel yükünü üstlerine almaktan çekinirler diye düşündüklerini belirten Karacabey, ancak çekinceleri olmadıklarını gördüklerini söyledi.

Her zaman boğuştuk

KHK’lerin sanata ve bilime yapılan bir darbe olduğunu ve özellikle tiyatro bölümüne yönelik olmadığını söyleyen Karacabey, “Yerimizi değiştirmeye çok çalıştılar ve bir fakültede sanat eğitiminin önemini pek kavrayamamış yöneticilerle her zaman boğuştuk. Şimdi bizden çok bölümün varlığı tehdit altında ve buna DTCF hocalarından nasıl bir ses çıkacak çok merak ediyorum. Seyir mi edecekler yoksa protesto mu?” diye sordu.

Bu bir kıyımdır

Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nden ihraç edilen Elif Çongur ise DTCF Tiyatro Bölümü’nün toplamda 7 hocasının ihraç edildiğini belirterek “Bu bir kıyımdır, tek bir akademisyenin bile bu biçimde ihracı bir kıyımdır fakat bizim bölümdeki ihraç edilen hoca sayısının fazlalığı işi başka bir boyuta taşıdı” diye konuştu. “İhraçlar tiyatro için darbedir’ diyen Çongur, “En temelde özgür düşünceye, sormaya, sorgulamaya, araştırmaya, bilimselliğe, üretime darbedir. Üniversiteyi üniversite yapan duvarlar binalar hatta dersler bile değil hocalar ve öğrencilerdir. Akademik eğitim dediğimiz şey, en önce özgür düşünce üzerine inşa edilmiştir” diye ekledi. Çongur, DTCF Tiyatro Bölümü’nden ihraç edilen akademisyenlerin ortak özelliğinin Barış Bildirisi’ne imza vermiş olmaları olduğunu da belirtti.

Seda Taşkın / Ankara-dihaber

EN SON EKLENENLER