Londra’daki Aleviler Hızır Cemi’nde buluştu

Londra’daki Aleviler, üç günlük Hızır orucunun ardından Hızır Cemi’nde biraraya geldiler.

İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’nde düzenlenen Cem erkanına, Alevi dedeleri, pirleri, zakirleri, sanatçı Ali Sizer ile çok sayıda Alevi yurttaş katıldı.

Alevi dedesi Ali Dereli’nin yürüttüğü Cem erkanında dünyada ve Türkiye’de yaşanan acıların son bulması için dualar edildi, beyitler okundu, Hızır Cem’i hakkında bilgi verildi, semahlar dönüldü. Yapılan Cem’in ardından vatandaşlara lokma dağıtıldı.

Cem erkanını yürüten Ali Dereli Dede, Alevilikte, “Hızır”ın batıni ve zahiri anlamlar taşıdığına vurgu yaparak, “Batıni anlamı; Hızır’ın yaşlı, sakallı çağırdığımızda her zaman yanımızda hazır ve nazır olduğunu inancıdır. Zahiri anlamı ise; her kişinin potansiyel bir “Hızır” olduğu erkek, kadın veya genç biri de “Hızır” olabilir. Zahiri anlamda fakire, düşküne, yoksula, yaşlıya el uzatabilirsek biz de onlara Hızır olmuş oluruz demektir yoksa her zaman her yerde yaşlı sakallı bir dede, bozatlı göremeyiz, zaman olur sizde birine Hızır olabilirsiniz. İnsanlara ne kadar Hızır olabilirseniz, siz de Hızır’ı o kadar yanınızda bulabilirsiniz.” diye konuştu.

EN SON EKLENENLER