‘Xızır, darda, zorda olanların yardımcısıdır’

Demokratik Alevi Dernekleri Genel Merkez Xızır ayına ve Xızır’a ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. DAD, Xızır’ın darda, zorda, zulumatta olanların yardımcısı ve yoldaşı olduğunu kaydetti.   

Alevilerin kutsal ayı olan Xızır ayında oruçlar tutulurken, Xızır cemleri de yapılıyor.
Demokratik Alevi Dernekleri Genel Merkez Xızır ayına ve Xızır’a ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Alevilerin inancının en yoğun yaşandığı aydır. Barışın paylaşımın, arınmanın ayıdır. Xızırın evlerimizi ziyaret ettiği, rüyalarımıza girdiği, sofralarımıza bereket verdiği aydır” denildi.

Xızır’ın darda, zorda, zulumatta olanların yardımcısı ve yoldaşı olduğunu belirten DAD açıklamasında, Xızır için şu ifadelere yer verdi:

“Alevi inancında Kır atına binen hızır, dağları taşları, karları, boranları, fırtınaları aşarak imdada yetişen aksakallı evliyadır. Kış’ı yaz’a,  karanlığı aydınlığa çıkaran nur ve sırdır. Adaletine ve bereketine oruçlar tuttuğumuz, kurban, lokma ve niyazlarımızı pay ettiğimiz, hasta ve yoksulları ziyaret ettiğimiz niyaz olduğumuz ayımızdır. Tüm alevi yol süreklerinin tuttuğu oruçlar, kestiği kurbanlar, pay ettiği lokmalar Hak, Hızır, Düzgün Baba, Munzur Baba, Ana Fatma katında kabul ola. Xızır darda, zorda zulumatta olana yardım ola. Barışa, kardeşliğe,  çözüme vesile ola.”  (N.M)

 

EN SON EKLENENLER