ZULÜMDEN ‘EVET’ ÇIKMAZ

AKP’nin ‘evet’ kampanyası artık netleşti: Herkesi susturmak! Her yerde ‘temizlik’ harekatı yapan rejim, ‘hayır’ kampanyasını yürütenleri hedef alan büyük bir gözaltı furyası da başlattı ama ‘evet’in hali yine de umutsuz görünüyor

Referandum çalışmalarının başlamasıyla birlikte AKP tarafından muhalefete yönelik operasyonlara hız verildi. Son birkaç ayda neredeyse her gün yapılan gözaltı ve tutuklama operasyonlarına rağmen referandum çalışmalarının hızlanması ile iktidar cephesini “hayır” korkusu sardı. Birçok kentte yapılan operasyonlarda yüzlerce kişi gözaltına alınırken, gözaltına alınanların “hayır” kampanyası yürüten kişiler olması dikkat çekti. İstanbul, Adana, Çewlîg (Bingöl) ve İzmir başta olmak üzere birçok kentte sabah saatlerinde çok sayıda eve baskın yapıldı. Baskınlarda HDP, DBP, HDK, TJA, Eğitim Sen, ESP ve SYKP üye ile yöneticilerinin bulunduğu yüzlerce kişi gözaltına alındı.

Eş zamanlı baskın

Çok sayıda kişinin gözaltına alındığı kentlerden biri olan İstanbul’da sabaha karşı eşzamanlı yapılan baskında 70 kişi gözaltına alındı. 34 kişi için arama kararı olduğu öğrenilirken, gözaltına alınan HDK, HDP, DBP, TJA ve Eğitim-Sen üye ve yöneticilerinin Vatan Caddesi üzerinde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü öğrenildi.

Polis ayağından vurdu

İstanbul Alibeyköy’deki yapılan ev baskınlarında ise polis, Deniz Erden isimli yurttaşı ayağından vurdu. Olaya ilişkin bilgi veren Erden’in Avukatı Şükriye Erden, gece eve baskın yapan polislerin kapıyı tekmelediklerini, Erden’in ise “Kim o” diye seslendiğini ve polislerin ses çıkarmadığını söyledi. Erden, müvekkili Deniz Erden’in kapıyı çalanların hırsız olduğundan şüphelenmesi üzerine eline demir bir çubuk alarak kapıyı açtığı sırada polislerin ateş ederek ayağından vurduğunu söyledi. Av. Erden, müvekkili Deniz Erden’in nereye götürüldüğünü öğrenemediklerini söyledi.

Çukurova’da operasyon

Adana’da yapılan ev baskınlarında da yine hedef HDP ve DBP üye ve yöneticileri oldu. Yapılan baskınlarda çoğunluğu HDP’li 26 kişi gözaltına alındı. Mersin’de de çok sayıda kişi gözaltına alınırken, 2 Şubat’tan bu yana kentte yapılan gözaltı sayısının 60’ın üzerine çıktığı öğrenildi.

İzmir ve ilçelerinde 35 gözaltı

İzmir ve ilçelerinde ise 50 adrese eş zamanlı baskın yapıldığı öğrenildi. İzmir merkez, Menemen, Menderes, Urla, Bayındır ve Torbalı ilçelerinde yapılan ev baskınlarında bilgisayar ve birçok eşyaya el konuldu. Operasyonda ise 35 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltılara gerekçe olarak ise Barış Bloku’nun yaptığı eylemler, kadın örgütlerinin kadına yönelik şiddete karşı gerçekleştirdiği eylem ve sosyal medya hesaplarında yaptıkları paylaşımların gerekçe gösterildiği belirtildi.

Kent kent baskın

Sêrt’te (Siirt) yapılan operasyonlarda ise aralarında KURDÎ-DER Şube Başkanı Eyüp Ongur’un da olduğu 10 kişi gözaltına alındı. Ayrıca Mûş’ta 4, Çewlîg’te 14, Dîlok’ta (Antep) 6, Dersim’de 3, Meletî’de (Malatya) 8, Colemêrg’te (Hakkari) 5 kişi, Wan’da 11, Semsûr’da (Adıyaman) 4, Kocaeli’de 9, Bursa’da 26, Edirne’de ise bir kişi gözaltına alındı.

Yandaş bildiğiniz gibi

Birçok kentte sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve dernek yöneticilerine yönelik yapılan gözaltı operasyonları, havuz medyası tarafından “PKK operasyonu” olarak servis edildi. Servis edilen haberlerle referandum öncesi “hayır” cephesine yönelik yapılan operasyonlar üzerinden algı yaratılmak istenirken, gözaltına alınanların Uluslararası komplonun yıldönümünde eylem yapacakları da iddia edildi. DHA ve AA tarafından servis edilen haberlerin birçok gazete ve internet sitesinde de aynı şekilde yer alması dikkat çekti.

‘Daha güçlü örgütleneceğiz’

İstanbul başta olmak üzere birçok kentte yapılan gözaltı operasyonları için yazılı bir açıklama yapan HDP Genel Merkezi, amacın HDP’siz bir referandum olduğunu söyledi. Açıklamada, “Gözaltı ve tutuklamalarla engellemeye çalıştıkları ‘HAYIR’ın kendisidir. Oysa bu zulüm ve baskılar karşısında asla boyun eğmeyeceğiz. HDP, Türkiye halklarına verdiği sözün gereği mücadelesine en kararlı şekilde devam ediyor. Bizleri gözaltı ve tutuklamalarla, siyasi soykırım operasyonlarıyla durdurabileceklerini zannedenler, halkların özgürlük, emek, barış ve demokrasi inancını bitiremeyeceklerini anlayacaklardır. Tüm engellemelere ve baskılara rağmen HAYIR’ı en güçlü şekilde örgütlemeye devam edeceğiz” denildi.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER