Emniyet istedi burslar kesildi

Geçtiğimiz yıl Eskişehir’de düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarına katılan 15’i öğrenci 23 kişi hakkında Eskişehir Terörle Mücadele Şubesi tarafından açılan soruşturma sonucu Emniyetin Kredi ve Yurt Kurumu KYK’ye gönderdiği yazıya göre 7 öğrencinin burs ve öğrenim kredilerinin kesildiği öğrenildi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde öğrenim gören 7 öğrenci 2016 yılının Mayıs ayında açılan åçåsoruşturma dolayısıyla burslåarının kesilmesi ve kendilerine hiç bir tebliğ yapılmamasına tepki gösterdi. KYK yönetmeliğine göre kesin hüküm giymiş öğrencilerin burslarının kesildiğinin altını çizen mağdur edilen öğrencilerden Gül Hatun Altunkesen, “Hakkımızda bir hüküm olmadan henüz soruşturma aşamasında burs ve kredilerimizin kesilmesi hukuksuzdur. Bize yöneltilen suç 1 Mayıs’ta halay çekmemiz olarak gösteriliyor. İşçilerle, emekçilerle dayanıştığı, kadınlarla dayanıştığı, tüm ezilen kesimlerin sokağa çıktığı 1 Mayıs günü öğrencilerin de bu ezilen kesimlerle bir arada olmasını istemiyorlar” diye konuştu.

1 Mayıs’a katılmak suç değil

“KYK’yi aradım, önce Valilik daha sonra ise emniyetin gönderdiği 1 Mayıs içerikli yazı dolayısıyla bursumun kesildiğini söylediler” diyen Deniz Yavuzyılmaz adlı öğrenci “1 Mayıs’a katılmak suç değildir! Bizim KCK’nin çağrısıyla 1 Mayıs’a katıldığımızı iddia ediyorlar. Absürt bir soruşturma var. Ayrıca KYK kesinleşmiş hükümde burslarımızı kesebilir” dedi.

Diş Hekimliği Bölümü’nde öğrenim gören Şahin Dağ adlı öğrenci ise, verilen kredinin zaten eğitim masraflarını karşılamak için yetersiz geldiğini ve bu kredinin de kesilmesiyle mecburen çalışmak zorunda kalacaklarını söyledi. Kendilerine çoğu yerde iş verilmediğini söyleyen Dağ, “Okula devam etmek gibi bir zorunluluğumuz var, iki şeyin arasında kaldık. Ne yapacağımızı şu an için kestiremiyoruz” diye belirtti.

“Halay çekilmesi” ve “sosyal medya paylaşımları” ile “örgüt talimatıyla kutlamalara katıldıkları” suçlanan öğrenciler son olarak yargı yoluyla duruma itiraz edeceklerini dile getirdi.

Numetullah Başar / Ankara – dihaber

EN SON EKLENENLER