Cizîr Katliamı için Meclis araştırması

HDP Milletvekili Leyla Birlik, Şirnex’in (Şırnak) Cizîr (Cizre) ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında binaların bodrum katlarında yaşanan ölümlerin araştırılması talebiyle Meclis araştırması açılmasını talep etti. Birlik önergesinde, “78 günlük sokağa çıkma yasağı sırasında 3 binanın enkazından 23’ü çocuk 177 cenaze çıkartılmıştır. 103 kişinin kimliği tespit edilebilmişken, 74 kişinin kimliği teşhis edilemeden kimsesizler mezarlığına defnedilmiştir. Bu cenazelerin tamamı yanmış ya da parçalanarak tanınamaz hale gelmiştir” dedi.

Birlik, “Binanın bodrum katının üzerine çökmesi ve bütün girişlerin kapalı olması nedeniyle içeride arama yapılamadığını söyleyen emniyet, cenazelere ulaşılan binada silah, mermi ve kovan bulduğunu beyan ederek, iki ayrı çelişkili açıklamada bulunmştur. Savcılık, ‘kamu düzeninin ve güvenliğin korunması’ için operasyonlar yapıldığını belirtip, kovuşturmaya yer olmadığına karar vermiştir. Operasyona katılan güvenlik güçlerinin ise ‘meşru müdafaa’ temelinde hareket ettiğini ve ‘meşru müdafaa’ sınırının aşıldığına dair herhangi bir delil tespit edilmediğini öne sürmüştür” dedi.

Birlik, Cizîr’de üç binaya dönük yapılan operasyon ve katliamlarla ilgili delillerin araştırılarak ve tanıkların dinlenerek sorumluların yargı önüne çıkarılması için Meclis araştırması açılmasını talep etti.

ANKARA

EN SON EKLENENLER