Cezaevlerinde ihlal alarmı

OHAL ilanıyla cezaevlerindeki hak ihlalleri zirve yaptı. İşkence, tecrit ve hak gaspları sıradanlaştı. Şakran, Menemen ve Antalya cezaevlerinden yine işkence haberi geldi

AKP hükümetinin darbe girişimini gerekçe göstererek ilan ettiği OHAL’le birlikte cezaevlerinde hak ihlalleri yoğunlaştı. Şakran 4 No’lu T4 Kapalı Cezaevi’nde tutukluların darp edildiği iddia edilirken, Menemen T Tipi Cezaevi’nde odalara kamera yerleştirildi. Antalya L Tipi Cezaevi’ndeki tutsaklar ise ölümle tehdit edildiklerini açıkladı.

Şakran’da işkence

İzmir Aliağa Şakran T4 Kapalı Cezaevi’nde siyasi tutsakların kaldığı odalara giren gardiyanların “Arama var” diyerek tutsakları darp ettiği iddia edildi. 24 yıldır cezaevinde olan hasta tutsak Yılmaz Suncak cezaevi görüşünde ailesine cezaevinde yaşananları aktardı. Suncak’ın annesi Hazal Suncak, oğlunun yaşanan saldırıları kendisine aktardığını kaydetti. Tutsağın aktarımlarına göre, arama esnasında odalar dağıtıldı ve tutsakların kişisel eşyaları ile kitapları yerlere atıldı, gardiyanların tutsaklara toplu halde saldırarak darp ettikleri kaydedildi.

Menemen’de kamera

İzmir Menemen T Tipi Kaplı Cezaevi’nde de tutsaklar aileleri aracılığıyla, hasta olan tutukluların hastaneye götürülmediğini ve odaların sıklıkla gerekçesiz değiştirildiğini aktardı. Ailelerine durumu anlatan tutsaklar, odalara yerleştirilen kameralarla izlendiklerini ve dinlendiklerini aktardı. Konu hakkında görüştüğümüz cezaevi yeklileri ise herhangi bir bilgi veremeyeceklerini söyledi.

Antalya’da ölüm tehdidi

Antalya L Tipi Cezaevi’ndeki tutsaklar da OHAL sonrası insanlık dışı uygulamalarla karşı karşıya bulunduklarını aktardı. Tutuklular cezaevindeki Abdulkadir Akdoğan isimli tutsağın ölüm tehdidi altında olduğunu, Akdoğan’ın emniyette elektrikli işkenceye maruz kaldığını, kalas, cop, yaralarına tuz basma, araziye çıkarılarak darp etme ve yerlerde sürükleme gibi insanlık dışı uygulamalara da maruz kaldığını iddia etti. Tutsaklar, aileleri aracılığı ile gönderdikleri mektupla, 7 kişilik koğuşlarda 30 kişinin kaldığını, kısıtlı verilen sıcak su nedeniyle temizlik ihtiyacını gideremediklerini kaydetti. Mektupta, hasta tutsakların tedavilerinin engellendiği, görüş saatlerinin 20 dakikaya kadar düşürüldüğü, Amedspor formasının bile sakıncalı bulunduğu, adli tutsakların yanlarına konularak provokasyon yapıldığı belirtildi.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER