‘Bu bir seçim hamlesidir, ciddiye almıyoruz’

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un İzmir Çiğli Kazasına bağlı Güzeltepe Semtinde bulunan Hazreti Hüseyin Cemevi’ne ziyareti esnasında ‘Hz. Ali’nin doğum günü olan 21 Mart’ı Ankara’da kutlayacağız. Bu manada Alevi yurttaşlarımızla devletin yine sulhması mananında olan bir merasim olacaktır‘ sözlerine Alevi Müesseselerinden reaksiyon gecikmedi.   

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Allah kısmet ederse Türkiye’de 1980 darbesinden bu yana bir türlü yapılmayan, yasaklanmış gibi olan Hazreti Ali’nin doğum günü olan 21 Mart kutlamasını Ankara’da yapacağız. Bu manada Alevi kardeşlerimizle, yurttaşlarımızla devletin yeniden sulhması mananında olan bir tören olacaktır” izahında bulundu.

Kurtulmuş’un bu sözlerini Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Muhittin Yıldız, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Tuncer Baş PİRHA’ya değerlendirdi.

“ALEVİLERE ŞİRİN GÖZÜKMEK İÇİN YAPILAN BİR İZAH”

Hükümet’in bir arayış içine girdiğini ve sıkıştığına dikkat çeken ABF Genel Başkanı Muhittin Yıldız, Alevilerin top yükün bir tepkisini, top yükün bir duruşunu öğrendiğinden dolayı kendine göre yeni bir Alevi yaratmaya çalıştığına dikkat çekti.

“21 Mart’ta olacak olan anma bana göre çok sığ” diyen yıldız, hükümetin daha çok topluma şirin gözükmek, seçime yönelik, yararcı bir anlayış olarak kullandıklarını belirtti.

Geçmişte de bunların örneklerini yaşadıklarını söyleyen Yıldız, “Cami -Cemevi projelerinde, Alevi çalıştaylarında gördük. O günkü anlayış bugün yeniden seçimde ortaya çıktı. Hiçbir Alevi canımız, hiçbir Alevi müessesesinin bundan etkilenmemesi gerekiyor. Aleviler bu oyuna gelmeyeceklerdir” dedi.

“DAHA ÖNCEKİ KARAKOLU CEMEVİ YAPMIŞLAR”

Çiğli’ye bağlı olan Güzeltepe Semtinde bulunan Hazreti Hüseyin Cemevi’ne ait değerlendirmelerde bunan Yıldız şunları söyledi:

“Alevi çalıştaylarında masayı terk eden, olmazsa olmaz Alevi ilkelerinden ödün vermeyen müesseselerden sonra devlet ve bu anlayış kendine göre bir Alevi tanımıyla Alevi dernekleri kurmaya başlıyor. Daha önceki karakolu cemevi yapmışlar. Bu cemevi başkanı da önceden Cem vakfının bir şubesinde başkanlık yapıyordu. Dolayısıyla Ali İhsan Şahin  de Akit yazarıdır. Başka bir deyişle daha önce Özdemir Özdemir gibi Devletin kendi gibi yarattığı Alevi müesseseleri, Osmanlı ocaklarıyla, gençlikle, muhafazakarlık ve daha çok yararcı anlayışla birlikte günü birlik veya  seçim dönemlerinde kullandıkları sözüm ona Alevi müesseseleri bunlar” dedi.

“ALEVİLER İÇİN NE İSTİYORSAK TÜM HALKLAR İÇİN İÇİN DE İSTİYORUZ”

“Aleviler Mazlumların dini sorulmaz, ırkı sorulmaz, rengi sorulmaz, biz Aleviler  için ne istiyorsak mazlumlar için de Türkiye’de yaşayan tüm halklar için de onu istiyoruz” diyen Muhittin Yıldız, “Başka bir deyişle özgürlüğün, adaletin, hukuk ve eşit yurttaşlığın yalnızca Alevilere verilmesini doğru bulmuyoruz. Bütün yurttaşlara aynı şekilde eşitlik sağlanırsa biz zati Aleviler olarak eşit yurttaşlığımızı da kazanmış oluruz” diye konuştu.

“CİDDİYE ALMIYORUZ”

“Alevilerin ananelerinde kitlesel olarak doğum günü veya kitlesel olarak muharrem ayında oruç açma veya birini anma merasimlerinin olmadığını belirten PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan da, “21 Mart Hz. Ali’nin doğum günüdür. Alevi ananelerine göre yıllardır, Hz Ali’nin doğum günüdür, baharın gelişidir, Nevrozla bu birleştirilir beraber kutlanırdı” diye konuştu.

“Referanduma yönelik Alevilerin ‘Hayır’a olan bütünlüğünü kırma gayretlerinden biridir” diyen Kaplan, “Referanduma giderken eski senelerde olduğu gibi Alevi açılımları gündeme gelir. Her gelen hükümet sözcüsü, başbakan yardımcısı tarihi kendisiyle başlatır. İşte Alevi açılımı başlatıyoruz, Alevileri sulhturuyoruz devletle, diye” ifadelerini kullandı.

Son olarak Kaplan, “Ciddiye almıyoruz. Üzerine konuşmaya dahi değmez. Boş bir izah” dedi.

“BU BİR SEÇİM HAMLESİ, ŞOV”

“21 Mart Newroz kutlamalarını Aleviler her sene kutluyorlar” diyen HBVAKV Genel Başkanı Tuncer Baş ise, “Vasati seçmen algısı üzerinden bakarak kendilerince bir seçim yatırım hamlesi yapıyorlar. Aleviler artık buna kanmayacak kadar deneyimliler. Bu konuda kandırılamayacak kadar akıllıyız. Bunu yaşayarak deneyimlerimizden edindik. Bunu özden bulmuyorum. Şova yönelik bir davranış. 15 yıldır iktidardalar Alevi açılımlarında da yine böyle büyük sözler söylediler fakat boş çıktı. Bu bir seçim hamlesi, çok açık ve nettir. Alevi toplumu bunu ciddiye almıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Semra Acar / İSTANBUL

 

EN SON EKLENENLER