Dergahlarda Alevi gelenekleri yaşatılacak

Avrupa Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) 22  Ocak tarihinde yapılan 7. sıradan kurultayının hemen peşinden ilk meclis toplantısını gerçekleştirdi. Dortmund ve etrafı Alevi Dergahı’nda (DAKME) gerçekleştirilen toplantıya 40’ın üzerinde meclis azası katıldı.  

Toplantı Pir Rıza Yağmur’un gulbangı ile başladı. Yağmur yaptığı konuşmada sürecin Aleviler açısından da çok kritik olduğuna vurgu yaparak, Alevilerin sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini söyledi. FEDA’nın her vakit yol açıcı bir rolü olduğunu kaydeden Yağmur, eksikliklerini gidererek, FEDA’nın bütün Alevilere hitap eden bir konuma gelmesi gerektiğini söyledi. Yağmur ayrı olarak hayır kampanyasına FEDA olarak aktif katılım gösterilmesi gerektiğine de işaret ederek, evet çıkması halinde ülkenin krize sürükleneceğini dile getirdi.

Yağmur’un konuşmasının hemen peşinden meclis çalışmaları tartışıldı. Toplantının nihayetinde ise tasarılamaya geçildi. Buna göre FEDA’nın olası olan her dergahında hayır etkinlikleri yapılmasına ve hayır kampanyası etkinliklerine aktif şekilde katılması karara bağlandı.

ETKİNLİK TASARILAMASI YAPILDI

Ayrı olarak önümüzdeki 3 ay içinde eylem tasarılamasına gidildi. Tasarılamaya göre 8 Mart ve Newroz, etkinliklerle bütün dergahlarda kutlanacak. Ayrı olarak 4 Mayıs Dersim Tertelesi vesilesiyle oturumlar tertip edecek. Yeniden Koçgiri harekatı için de oturumlar dizisi tasarılamalar içerisinde bulundu.

2-3 Haziran tarihleri arasında Frankfurtta gerçekleştirilecek Dersim Şenliği’nin hazırlıklarının ise devam ettiği belirtildi.

Mecliste ayrıca komisyonlar da seçildi.

ÇOCUĞUN 40 DUASI OKUNDU 

Mecliste alınan en ehemmiyetli kararlardan biri de Alevi toplumunun ananelerinin dergahlarda yaşatılması kararı oldu. Buna göre musahiplik, kirvelik, nikah ve çocukların 40’ı ananesi bütün dergahlarda yaşatılacak.

Toplantının ardından ise bir çocuğun 40 merasimi yapıldı. Pir Yağmur çocuk için dua okudu.

(ES) 

EN SON EKLENENLER