ÊZIDÎLER KENDİNİ YÖNETEBİLİR

KDP’nin Şengal saldırısına ilişkin açıklama yapan Şengal’deki Êzidî kurumları, uluslararası camiaya ve Kürt halkına ‘Êzidîler bir daha fermandan geçirilmesin’ dedi. Êzidîler, ‘Şengal’deki esas sorun KDP’nin varlığıdır’ vurgusu yaptı

KDP’ye bağlı silahlı grupların 3 Mart’ta Şengal’in Xenesor kasabasında Êzidî Kürtlere yaptığı saldırılara karşı çok sayıda Êzidî kurumu Şengal’de düzenledikleri basın toplantısıyla KDP’ye tepki gösterdi. Şengal Kurucu Meclisi, Şengal Kadın Meclisi ile Êzidî Özgürlük ve Demokrasi Partisi’nin (PADÊ) yanı sıra Güney Kürdistan’daki çok sayıda kurum, kişi ve yurttaşın katıldığı basın açıklamasında saldırının KDP Genel Başkanı Mesûd Barzanî’nin Türkiye ziyaretinden hemen sonra gerçekleştiğine dikkat çekildi.

Êzidîlere saldırdılar

Açıklama metnini okuyan Hacı Hasan, “Kendilerini roj pêşmergeleri olarak tanımlayan ve Suriyeli Kürt mülteciler, MİT ve DAİŞ çetelerinden oluşan bu çeteci güçler Türk devleti ve KDP tarafından Güney Kürdistan’da eğitildiler. Bunlar DAİŞ’e karşı savaşacaklarını iddia ediyorlardı. Ama Êzidîlere saldırdılar. Xanesor kasabası kurtarılmış bir kasabadır ve YBŞ kontrolündedir. YBŞ, Êzidî kızlarından ve oğullarından oluşuyor. İnanç sahibi ve direnişçidirler” dedi.

BM’ye çağrı

“Bizi bırakıp kaçan peşmergeleri Şengal’de istemiyoruz” diyen Hacı Hasan, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası kamuoyuna da şu çağrıyı yaptı: “Êzidîler bir kez daha fermandan geçirilerek katledilmesin. Yine BM’ye çağrı yapıyoruz, peşmergeye giden yardımlarınızı durdurun. Çünkü peşmergeye giden yardımların çoğu Êzîdîlere yardım diye gönderiliyor. Ama maalesef bu yardımlarla silah ve cephane alınarak Êzîdîlere karşı kullanılıyor. Irak hükümetine de çağrı yapıyoruz: Şengal çözümü konusundaki tutumunuzu netleştirin.”

‘Onlar temsilcimiz değil’

Êzidîler adına konuşan muhtar ve kendilerini dini temsilci olarak tanıtan kişilerin temsiliyetlerinin kendileriyle sınırlı olduğunu söyleyen Hacı Hasan, “Êzidîler kendilerini temsil edebilirler, kendi adlarına konuşabilirler. Herkes de zor günlerde Êzidîlere sırtlarını döndüklerini biliyor, şimdi de onlar Êzidîleri temsil etmiyorlar” dedi.

Fermanın sebebi KDP

“Pêşmergelere olan güvenimizi yitirmişiz” diyen Hacı Hasan, “Onlar halkımızın başına ferman gelmesine neden oldu. Kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan sivil halka sırtlarını dönerek DAİŞ çetelerine terk edip kaçtılar. O yüzden peşmerge güçlerinin özellikle de KDP peşmergelerinin bölgeden çekilmesini istiyoruz. Fermanın tekrar etmemesi için Bağdat’tan YBŞ’nin silahlanma ve sayısal olarak aktifleştirilmesini istiyoruz” ifadelerinde bulundu.

KDP’den Şengal’e takviye

2 Mart’ta Xanesor kasabası sınırına yığınak yapan ve 3 Mart sabahı saldırıya geçen KDP’ye bağlı silahlı güçler, bölgeye takviye güç göndermeye devam ediyor. Rojnews ajansı, Musul çevresinde bulunan KDP’ye bağlı çok sayıda gücün Xanesor’a yönlendirildiğini aktardı. TSK tarafından eğitilen bu güçlerin Şengal-Rojava sınırına yerleştirilmek istendiğini ve bu hattı kesmek istedikleri belirtildi. Ayrıca KDP’ye bağlı silahlı bir grubun Rabia şehrine yerleştirildiği ve yeni grupların Şengal-Rojava arasındaki koridora yönlendirildiği belirtildi. Söz konusu hat, DAİŞ’in 2014 yılındaki Şengal’e yönelik saldırıları sırasında YPG/YPJ savaşçıları tarafından açılmış ve binlerce Êzidî buradan Rojava’ya tahliye edilmişti.

Türkiye çalıyor KDP oynuyor

KDP’nin yayın organı Rûdaw, “Roj Pêşmergleri” adı verilen çetelerin Rojava’ya geçmek için hazırlık yaptığını iddia etti. Rûdaw, söz konusu grubun başında bulunan Şervan Derkî isimli kişinin “6 bin Roj Peşmergesinin 3 bini, Güney Kürdistan-Rojava sınırında 80 kilometrelik alan boyunca konuşlanmış durumda” dediğini aktardı. Derkî’nin “önümüzdeki günlerde güçlerinin 10 bine ulaşacağını” ve “Rojava’ya geçişlerinin ise ABD’nin talebi” olduğunu iddia etmesi dikkat çekti. Ancak Başika’da TSK tarafından eğitilen bu kişilerin sayısı 2 bin 400 olarak biliniyor. Bunlar Musul eski valisi Esil Nuceyfi’ye bağlı “Ninova Muhafızları”, Sünni Türkmenler ve ÖSO ile birlikte eğitim görüyor. “Roj Pêşmergeleri”nin siyasi temsilcisi Suriye Kürtleri Ulusal Koalisyonu (ENKS) önümüzdeki günlerde ABD’ye bir ziyaret yapmayı planlıyor. Ziyarette bu gücün sayısı fazla gösterilerek Rojava’ya girmeleri ve Türkiye ile KDP’nin isteği doğrultusunda hareket etmeleri isteniyor.

Uca o MİT’çileri Meclis’e taşıdı!

HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca, Şengal’deki saldırılara katıldığı belirtilen MİT elemanlarını Meclis gündemine taşıdı. 21 MİT elemanının saldırılarda olduğuna dair haberler üzerine konuyu Meclis gündemine taşıyan Uca, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kendilerini Zomar Güçleri olarak tanıtan bu kişilerin MİT ile bağlantısının olup olmadığını sordu.

ŞENGAL / ROJNEWS

EN SON EKLENENLER