Özgür Gündem ile dayanışma davasında: Cezalar art arda veriliyor!

Özgür Gündem Gazetesi’nin ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni’ kampanyasına katılan 6 gazeteci, yazar ve oyuncu hakim karşısına çıktı. Duruşmaları aynı mahkemede ayrı ayrı görülen daynışmacılara art arda hapis ve para cezaları veriliyor

Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak amacıyla yapılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni” kampanyasına katılan 6 gazeteci, oyuncu ve yazarın yargılandığı davanın duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı.

Gazeteci Nadire Mater, yazar Yıldırım Türker, İlham Bakır ve Murat Uyurkulak’ın gazeteci Hasan Cemal, oyuncu Jülide Kural’ın yargılandığı davaların duruşmasında gazeteci Mater, hâkim karşısına çıktı. Çok sayıda kişinin izlediği duruşmada Mater, davanın düşürülmesini istedi. Ardından söz alan Avukat Eyüp Meriçoğlu, iddianamedeki çelişkilere vurgu yaptı. Eyüpoğlu, yaptığı savunmada AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarına atıfta bulundu.

Mater’e ceza!

Tekrardan söz verilen Mater, “Davanın açılmasını gerektiren bir durum olmadığı ortada. Bu dayanışma Özgür Gündem ve Kürt medyasının neler yaşadığının gösterilmesi açısında önemlidir” dedi. Savunmaların ardından duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, “Örgüt propagandası yapmak” suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezası ve “Örgüt açıklamalarını basma ve yayınlama” suçundan ise 6 bin TL para cezası verdi.

Türker’e hapis cezası!

Gazetecilerin yargılanmasına Yıldırım Türker ile devam etti. Türker’in katılmadığı duruşmada avukatlar savunma yaptı. Avukat Emel Ataktürk, basının devleti önceleme gibi bir yükümlülüğünün olmadığını söyledi. Savunmanın ardından mahkeme heyeti verdiği kısa ara ardından Türker’e “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verdi.

Duruşma devam ediyor

Hasan Cemal, Jülide Kural, İlham Bakır ve Murat Uyurkulak’ın yargılandığı davaların duruşmaları ise verilen öğle arasının ardından devam edilecek.

İSTANBUL

EN SON EKLENENLER