Dayanışmaya ceza yağdı!

Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma davasında yargılanan gazetecilere hapis ve para cezaları yağdı. 7 bin lira para cezası verilen Musa Anter’in oğlu Dicle Anter savunmasında, ‘Babam Musa Anter’in köşe yazarlığı yaptığı gazeteye destek vermek benim için onur dur’ dedi

Özgür Gündem gazetesi ile dayanıştıkları için yargılanan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenleri”nin dava duruşmaları devam ediyor. Dayanışma kampanyasına katılan Ayşe Batumlu, Derya Okatan, Dicle Anter, Necmiye Alpay, Kamru Başer ve Faruk Balıkçı, İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Duruşmada, Anter, Alpay ve Okatan hazır bulunurken, diğer gazeteciler katılmadı.

Alpay’ın davası ertelendi

İlk olarak Necmiye Alpay’ın davası görüldü. Mahkeme heyeti Alpay’ın dosyasının, Özgür Gündem Ana Davası’nın görüldüğü İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosya ile birleştirilmesine karar verdi. Heyet, duruşmayı 28 Mart gününe erteledi.

Balıkçı’ya para cezası

Alpay’ın ardından gazeteci Faruk Balıkçı’nın yargılandığı davanın duruşması görüldü. Balıkçı duruşmaya katılmazken, savunma yapan Avukat Özcan Kılıç, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) içtihatları göz önüne alındığında haber ve yazıların suç teşkil etmeyeceğini kaydetti. Kılıç’ın savunmasının ardından mahkeme heyeti verdiği kararında, “örgüt propagandası yapmaktan” beraat, “örgütün açıklamalarını yayınlamak” iddiasıyla ise 6 bin TL para ceza verdi.

‘Dayanışmayı sorumluluk kabul ediyorum’

Ardından söz alan Dicle Anter, özgürce düşünmek ve düşündüğünü ifade etmenin özgür yaşamın nedenlerinden olduğunu belirtti. Anter, “Bugün bütün dünyada biz mutlu ve huzurlu bir toplumuz, demokrasimiz ve hukukumuz çok iyi çalışıyor derken, içte kayyum atamaları, milletvekillerinin ceza evlerine gönderilmesi, akademisyenlerin tutuklanması, hırsız ve katillerin serbest dolaşması, derneklerin kapatılması, öğretmenlerin işten atılması veya ceza yemeleri, adalet ve hukukun OHAL yasalarıyla KHK ile Anayasa’nın devre dışı kaldığı bir dönem devam ederken, dünyanın gözünü boyama kalkışmak… Neden?” diye sordu. “Ayrıca benin için en önemli nedenlerden biri de Kürt halkının haklarını, demokrasi ve eşitliği hayatı pahasına savunan ve bu uğurda yaşamını yitiren babam Musa Anter’in köşe yazarlığı yaptığı gazeteye oğlu olarak destek vermektir” ifadelerini kullanan Anter, barışın, eşitliğin ve saygının sağlanması gerektiğine inanan bir birey olarak, gazeteyle dayanışmayı onur kabul ettiğini söyledi.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti Anter’e, “örgütün açıklamalarını yayınlamak” iddiasıyla 7 bin TL para cezası verdi.

Okatan’a da 7 bin lira ceza

Daha sonra Özgür Radyo Genel Yayın Yönetmeni Derya Okatan hakim karşısına çıktı. Haberlerin suç teşkil etmediği beyanında bulunan Okatan, kamuoyunun haber alma hakkı kapsamında haberleri yayınladıklarını söyledi. Okatan’ın avukatı Sezin Uçar da, dayanışma duygusunun gazetecilerde çok fazla olduğunu ifade ederek, “Meslek ahlakı çerçevesinde bunu yapmışlardır” dedi. Mahkeme heyeti, “örgütün açıklamalarını yayınlamak” gerekçesiyle 7 bin TL para cezası verdi.

Başer ve Batumlu’ya 1 yıl 3 ay hapis cezası

Gazeteci Kumru Başer’in ve Avukat Ayşe Batumlu’nun yargılandığı davanın duruşmasına geçildi. Başer ve Batumlu, duruşmaya katılmadı. Mahkemede heyeti, Başer ve Batumlu’ya “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

Özgür Gündem Gazetesi Nöbetçi Yayın Yönetmenliği davası Mart, Nisan, Mayıs ve Temmuz aylarına kadar devam edecek. Diğer duruşmalar şöyle:

16 Mart

Hakkı Boltan, İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi.

Nevin Erdemir, İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi.

Hasan Hayri Şanlı, İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi.

21 Mart

Şebnem Korur Fincancı, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi.

Erol Önderoğlu, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi.

Ahmet Nesin, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi.

28 Mart

Jülide Kural, İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi, savcı esas hakkında mütalaasını verdi, 10,5 yıla kadar hapis istedi.

İlham Bakır (yazar), İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi, esas hakında mütalaa verildi, 7,5 yıla kadar hapis istendi.

Necmiye Alpay (dilbilimci), İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi.

11 Nisan

Veysi Altay, İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi.

Can Dündar, İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi.

18 Nisan

Hüseyin Tahmaz, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemezi.

20 Nisan

Tuğrul Eryılmaz, İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi, saat 10.10.

9 Mayıs

Ayşe Düzkan, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi.

Hüseyin Akyol, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi.

Ragıp Duran, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi.

M. Ali Çelebi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi.

16 Mayıs

Murat Çelikkan, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, esas hakkında mütalaa veren savcı 7,5 yıla kadar hapis istedi.

Beyza Üstün, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, esas hakkında mütalaa veren savcı 7,5 yıla kadar hapis istedi.

4 Temmuz

Ertuğrul Mavioğlu, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi.

Faruk Eren, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi.

Celal Başlangıç, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi.

Ömer Ağın (yazar), İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi.

İhsan Çaralan, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi.

Celalettin Can, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi.

Fehim Işık, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi.

Öncü Akgül, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi.

EN SON EKLENENLER