Hasan Cemal: Barışı savunuyorum savunmaya da devam edeceğim

Gazeteci Hasan Cemal hakkında 45 ay önce yazdığı ‘Çekilme Günlüğü’ başlıklı yazısından dolayı açılan davada hakim karşısına çıktı. Hakkında ‘örgüt propagandası’ yaptığı iddiasıyla ceza talep edilen Cemal, ‘Ben kötü değil iyi bir şey yaptığıma inanıyorum. Savaşı, terörü ve şiddeti değil; barışı savunuyorum, savunmaya da devam edeceğim’ dedi

T24 yazarı ve P24 Bağımsız Gazetecilik Platformu Kurucu Başkanı olan yılların gazetecisi Hasan Cemal’e yazılarından dolayı her geçen gün yeni bir dava açılırken, daha önce açılan davalardan da ceza talepleri art arda geliyor. Cemal’in 16 Mayıs 2013’te T24’te yayımlanmaya başlanan “Çekilme Günlüğü”nde “örgüt propagandasını yapmak” gerekçesi ile açılan davanın duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, Cemal ve çok sayıda avukat katılırken, çok sayıda gazeteci de duruşmayı izledi. Duruşma kimlik tespitinin ardından Cemal’in savunmasıyla başladı.

40 yıldır sorun bitmedi

Gazeteci Cemal duruşmadaki savunmasında, “O tarihte bir gazeteci olarak çekilme sürecini dağda izledim. Bunu izleyen tek Türk gazeteci de bendim. Orada ne düşündüklerini, silahlı mücadelenin bırakılmasını isteyen Öcalan hakkında ne düşündüklerini, çekilmeyi başlatan Kandil hakkında ne düşündüklerini ve neden vakti zamanında dağa çıktıklarını ayrıntılı olarak tespit ettim ve yazdım. O dönemde zaten barış savunuluyordu ve barışın yolu açılmak isteniyordu. Dağın yolunun kapatılması isteniyordu. Bir gazeteci olarak yazdıklarım vakti zamanında dağın yolunun nasıl açıldığı, şimdi nasıl kapanacağı sorularının cevabını aramaktan ibaretti. 2013 yılında yazdıklarımı bugün dava konusu haline getirmek gazeteciliği cezalandırmaktır. Neredeyse 40 yıldır bu sorun bitmedi, tam tersine derinleşerek devam etti. Ben kötü değil iyi bir şey yaptığıma inanıyorum. Savaşı, terörü ve şiddeti değil; barışı savunuyorum, savunmaya da devam edeceğim” ifadelerini kullandı.

13 yıl hapsi istendi

Cemal’in savunmasının ardından iddia makamı mahkeme heyetine mütalaa sundu. Cemal hakkında ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla 13 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Hasan Cemal’in ayrıca TCK 53’üncü maddesi uyarınca, kamu haklarını kullanmaktan men edilmesi de istendi. Avukatların, mütalaa karşısında süre talep etmesi üzerine mahkeme heyeti duruşmayı 31 Mart gününe erteledi.

İSTANBUL

EN SON EKLENENLER