‘Dede sünnileşirse talip de sünnileşir’

Alevi Bektaşi Federasyonu öncülüğünde kurulan Alevi İnanç Kurulu’nu Ali Kenanoğlu ve Pir Celal Fırat değerlendirdi. Kenanoğlu ve Fırat, İnanç Kurulu’nun kurulmasının Aleviler açısından umut verici olduğunu belirttiler. 

ABF öncülüğünde kurulan Alevi İnanç Kurulu, 8 bölgesel toplantının ardından geniş katılımlı toplantısını geçtiğimiz günlerde Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi. Toplantı, Avrupa’dan ve Türkiye’nin farklı illerinden analar, pirler, baba erenler ve zakirlerin katılımıyla yapıldı.

Hubyar Sultan Kültür Vakfı Kurucusu Ali Kenanoğlu ve Garip Dede Dergahı Başkanı Pir Celal Fırat İnanç Kurulu’nu PİRHA’ya değerlendirdi.

Alevi örgütlülüğünün uzun zamandır boş bıraktığı bir alan ve inanç alanında eksikliği  olduğuna dikkat çeken Kenanoğlu, “Bir inanç örgütü, öncelikle inançsal yapının kurumsallaşması üzerinden işe koyulması gerekiyordu ancak bugüne kadar Alevilerin yürütmüş olduğu çetin mücadele içerisinde bu inançsal yapının kurumsallaşması üzerine bir yoğunluk sağlanamadı” dedi.

“İNANÇ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM”

İnanç alanında  eksikliğin giderilmesinde önemli bir adım atıldığını söyleyen Ali Kenanoğlu, “Bu artık tamamdır, bundan sonra bu iş bu şekilde olacaktır gibi bakmadan, böyle olması için arzu ettiğimiz bu ocakların birlikteliği ya da en azından herkes kendi ocağının süreğini yürütmek koşuluyla Alevilerin yaşadıkları inançsal ortak sorunlar var. Bu ortak sorunlara günümüz koşullarında çözüm üretme açısından önemli olacaktır” diye konuştu.

“DEDE SÜNNİLEŞİRSE TALİP DE SÜNNİLEŞİR”

“Bugüne kadar bizim inancımız, inanç önderlerinin çalışmalarıyla asimilasyona karşı direnmişse bugün de inanç önderlerinin asimilasyonu, bizim toplumun asimilasyonunu hızlandırıyor” diyen Kenanoğlu, “Yani dede sünnileştiği zaman talip, cemaat çok daha rahat suunileşelebiliyor ya da Şiileşebiliyor” dedi.

Kenanoğlu, “Alevi inanç önderlerinin de asimilasyona karşı duruş noktasında birbirini beslemesi gerekiyor. Bu kurulun bu heyetin buna önemli katkı sunacağını düşünüyorum” diye değerlendirdi.

“İHTİYAÇ DUYULAN BİR İNANÇ KURULU”

 

Garip Dede Dergahı Başkanı Pir Celal Fırat ise Alevi İnanç Kurulu’nun tartışmalı bir fonksiyonun olduğunu, birilerine alternatif diye kimileri tarafından eleştirildiğine dikkat çekerek, bunun çok acımasız bir söylem olduğunu vurguladı.

Fırat, “ABF, HBVAKV, PSAKD, AKD, Garip Dede ve bağımsız kurumların bu konularla ilgili gerçekten bu konulara ihtiyaç duyulan bir kurum olduğunu söyledi.

“Eğer etkin bir şekilde Anadolu da ve çeşitli alanlarda Kızılbaş-Alevi gelenek göreneklerine göre  hiç kimseye benzeşmeden yerine getirirlerse Alevi toplumu için büyük bir umut olacağına inanıyorum” diyen Fırat, “Farklı düşünceler, gelenek ve görenekler olacaktır ama hiç kimse de kimseye şunu dayatmamalı, kimseye kapı kolumuz olun denmemeli” değerlendirmesinde bulundu.

“YOL ANLAMINDA İKRAR VERDİK BİRBİRİMİZE”

Herkesin kendi inancı ekseninde ikrar verdiğini söyleyen Fırat, “Biz de bu ikrarımızın arkasındayız. Gelenek, göreneklerimizi yoğun bir şekilde yerine getireceğiz” dedi.

Birilerine tabi oldunuz, biat ettiniz diye eleştiriler yapıldığını söyleyen Celal Fırat, Bizim ocaklarımız belli, ikrarımız belli burada sadece yol anlamında çalışma ekseninde birbirimize bir ikrar verebiliriz” dedi.

EN SON EKLENENLER