Gülsuyu’da 8 Mart: Kadınlar herşeyin farkında

Ebru ÜNAL
Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evi

Bu sene 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, ülkemizde olağanüstü koşullar altında karar verilen bir referandum süreciyle çakıştı. Referandum tartışmaları bu yılki 8 Mart gündemine damgasını vurdu. Bizler de Gülsuyu’da bu süreci nasıl yürüteceğimize dair derneğimizde yaptığımız toplantıda 8 Mart taleplerimizin referandumda “hayır” ile birleştirilmesi gerektiğini ve bunu mahallemizde ortak bir çalışma ile daha güçlü bir sese dönüştürmenin şart olduğunu düşündük. Bu amaçla mahallemizdeki parti ve dernek temsilcilerine çağrı yaptık ve katılan kurumlarla 8 Mart çalışmalarına başladık. 

Etkinliğimizin renkli bir etkinlik olması için hazırlıklar yaptık. Bir yandan etkinlikte çıkacak halk oyunları ekibinin provasını yaptık, bir yandan çağrıldığımız farklı etkinliklere gittik. Sesimizi, sözümüzü, oyunlarımızı 1 aylık süreçte mahallede duyurmaya, göstermeye uğraştık. Kapıları çalıp ev ev kadınlara etkinliğimizi ve neden “hayır” dediğimizi anlattık. Bu dağıtım ve çağrılarda tam da kadınlara has, kapı ağzı sohbetlerinde söylenenler gerçekten çok önemliydi bizim için. Çünkü aslında her fırsatta “Hiçbir şey bilmeyen” diye nitelendirilen kadınlar aslında her şeyin çok farkında olarak kendi “hayır”larını bizlere anlatıyordu. 

Örneğin bir devlet kurumunda taşeron işçisi olan bir kadın, daha önce AKP’ye oy veren ve referandumda da “evet” demeyi düşünen çalışma arkadaşı kadınların oylarını açıktan savunamadığını, kendilerinin bile aslında çok da ikna olmadıklarını anlatıyordu. Aynı yerde çalışan Alevi, sol eğilimli veya Kürt işçileri işten çıkarma düşüncesinde olan AKP’li taşeron patronunun kamuoyunun tepkilerinden korkup, geri adım attığını ve aslında en çok bu yüzden kadınların kapılarına daha fazla gidip anlatmamız gerektiği tavsiyesinde bulunuyordu. Ve yine mahallede kuaförlük yapan bir kadın gelen müşterilerinin çoğunun hâlâ kararsızlıklarını aşmak için hemen referandum konusunu açtıklarını, kadınların kendi yaşamlarında karşılaştıkları zorluklar üzerinden anayasa konusunu tartıştıklarını anlatıyordu. 

Dernek olarak 8 Mart çalışmalarını mahalledeki farklı kurumlarla birleştirmek ve ortak, güçlü bir 8 Mart çalışması yapmak konusunda çokça eksiklikler yaşasak da 12 Mart günü gerçekleştirdiğimiz 8 Mart etkinliği oldukça iyi geçti. Etkinliğimizin sunumundan, halk oyunlarına, sanatçısından, yemek standına en ince ayrıntıları kadın zekası pratikliği ile  oldukça beğeni topladı. Etkinliğimize konuşmasıyla Evrensel Gazetesi Yazarı Sevda Karaca, türküleri ile Yakup Esen ve  Gülizar Aydın, Karadeniz yöresi oyunlarıyla Ozan Parmak yönetimindeki halk oyunları ekibimiz, Sanatçılar Ümmüşen ve Domane Dersim grubu renk kattılar. Ve her gün 8 Mart, her gün mücadele ruhunda halaylarımızla, coşkuyla etkinliğimizi sonlandırdık. Hem etkinlik öncesindeki sohbetlerimiz, hem de etkinlik sırasında yapılan konuşmalara kadınların verdiği tepkiler gösteriyor ki referandum tartışmalarının kadınlar açısından kafa karıştıran bir yanı yok. Kadınlar kararlarını kendi hayat zorluklarına bakarak ve hayalini kurdukları yaşamı düşünerek verecekler.

EVRENSEL

EN SON EKLENENLER