Alevilerden Hükümet’in 21 Mart etkinliğine ret

İstanbul’da bulunan Dede Kargın Derneği, Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle 19-21 Mart günleri arasında “Hacı Bektaş Veli ve Sultan Nevruz Cemi Buluşması” adlı etkinlik düzenliyor. Düzenlenen etkinliğe HBVAKV, PSAKD ve ABF başkanlarından tepki geldi. Kurum başkanları, etkinliğe katılmayacaklarını söylediler. 

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un “Alevilerle devletin yeniden barışması”na yol açacağını iddia ettiği 21 Mart Hz. Ali’nin doğum günü programının ayrıntıları belli oldu. Programa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Başbakan Binali Yıldırım, kabine üyeleri, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri katılacağı öğrenildi.

Konuya ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan ve Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Tuncer Baş PİRHA’ya önemli değerlendirmelerde bulundular.

“DAVETİYE GELDİ, FAKAT KATILMAYACAĞIM”

Bu etkinliğin bir seçim hamlesi olduğunu söyleyen Gani Kaplan, “Bu devlet ne zaman cem töreni ve nevroz cemi düzenlemiş de biz gidelim. Bunu şimdi düzenlenmesi manidardır” dedi.

“Dede Kargın Derneği tarafından davetiye geldi, ama katılmayacağım” diyen  PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan, “Dede Kargın Derneği yıllardır devlete yakın olmakla kendisinin güvenli hissediyor. Aslında ocağına ihanet ediyor” dedi.

“HÜKUMET TARAFINDAN DÜZENLENMİŞ”

Bu etkinlik daha önceden devlet tarafından planlanmış, programlanmış olduğunu söyleyen Kaplan, “Bizim ocaklarımızda buna alet edilmesi yanlış. Tertip komitesinde yer alanlar daha önce derneklerimizde konferanslar verenler, akademisyenlerin bu işin içinde olması bizi üzüyor” diye belirtti.

Son olarak PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan, “Bu etkinliğe kesinlikle katılmayacağım” dedi.

“ETKİNLİĞİ CİDDİYE ALMIYORUZ” 

Burada yapılmak istenen şeyin tamamen bir seçim yatırımı olduğunu söyleyen HBVAKV Genel Başkanı Tuncer Baş, “Biz Aleviler nezdinde ciddiye alınan bir durum değil” dedi.

Davet edilmediğini söyleyen Baş, “Davet edilsem bile katılmam söz konusu değil“ifadesini kullandı.

“DEDE KARGIN DERNEĞİ İŞİN TAŞERONLUĞUNU YAPIYOR”

Etkinliğin tamamen çakma olduğunu ve oradakilerin gri alanlarda hareket eden, bulanık sularda avlanan tipler olduğunu söyleyen HBVAKV Genel Başkanı Tuncer Baş, “Daha önceden hükumetin yapacağı açıklanmıştı. Dede Kargın Derneği davetliler listesindeydi. Demek ki Dede Kargın Derneği üzerinden hükumetin yaptığı bir etkinlik. Dede Kargın Derneği burada işin taşeronluğunu yapıyor” diye değerlendirdi.

” ’12 Eylül’den sonra Newroz ceminin yasaklandığı söyleniyor’ bu da doğru değil” diyen Baş, “Cemler hiçbir zaman serbest olmadı. Yasal olarak kabul edilen bir ritüel değil” dedi.

21 Mart’ın Aleviler için önemli olduğunu söyleyen Baş, “Aleviler Newroz cemini ve anmalarını her zaman bir şekilde yaptılar. Aleviler için kutsaldır” diye konuştu.

“BURAYA KATILANLAR YOL DÜŞKÜNÜDÜRLER”

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Muhittin Yıldız ise basına yaptığı açıklamalarda hükümetin Alevilerin gözünü boyamaya çalıştığını vurguladı.

“Referandum sürecinde Alevilerin gözünü boyamak olduğuna dikkat çeken Yıldız, “Bunları Alevi olarak tanımıyoruz. Ne olduğu belli olmayan, düne kadar Aleviliği tanımayan, Aleviliği inkar eden bir yapı ile beraber kendilerinin oluşturduğu bir Alevi kurumları yarattılar. Biz Alevi toplumu olarak 21 Mart’tan sonra dergahlarımızla, ocaklarımızla, kurumlarımızla beraber bu işe çanak tutan dergahları ve dernekleri toplum nezdinde tek tek ifşa edeceğiz, kimler olduklarını, kimlerle ilişkileri olduğunu açıklayacağız. Bizim için bunu yapanlar bir nevi yoluna ihanet etmiştir, yol düşkünleridir. Bu Aleviliğe bir ihanettir. Bu dergahlar, buna benzer kurum ve kuruluşlar asla ve asla Alevilikle alakası yoktur.”

“ALEVİLERE ŞİRİN GÖZÜKMEK İÇİN YAPILAN BİR AÇIKLAMA”

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un karakoldan bozma cemevinde yaptığı açıklamalara dair de PİRHA‘ya konuşmuştu.

“21 Mart’ta olacak olan anma bana göre çok sığ” diyen Yıldız, hükümetin daha çok topluma şirin gözükmek, seçime yönelik, faydacı bir anlayış geliştirdiğini kaydetti.

Geçmişte de bunların örneklerini yaşadıklarını söyleyen Yıldız, “Cami -Cemevi projelerinde, Alevi çalıştaylarında gördük. O günkü anlayış bugün yine seçimde ortaya çıktı. Hiçbir Alevi canımız, hiçbir Alevi kurumunun bundan etkilenmemesi gerekiyor. Aleviler bu oyuna gelmeyeceklerdir” diye konuştu.

Semra Acar / İSTANBUL

EN SON EKLENENLER