Yine kıyıya cansız bedenler vurdu

Kuşadası açıklarında mülteci botu batması sonucu 11 kişi yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenlerin cansız bedenleri kıyıya vurdu. Öte yandan Libya’da da yüzlerce mültecinin bulunduğu tahmin edilen iki botun battığı belirtildi

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde Güzelçamlı Davutlar Mevkii civarında bir mülteci botunun battığı öğrenildi. 22 kişinin olduğ botta 11 kişinin cenazesinin bulunduğu, 7 kişinin kurtarıldığı ve 4 kişinin de kayıp olduğu belirtildi.

Öte yandan Libya’nın yaklaşık 15 deniz mili açığında, dün içerisinde 250’ye yakın mültecinin olduğu tahmin edilen iki bot alabora oldu. 5 kişinin cenazesi bulunurken, ölü sayısının çok daha fazla olmasından endişe ediliyor. İspanyol yardım kuruluşu Proactiva, olayda 200’den fazla göçmenin ölmüş olmasından endişe edildiğini açıkladı. Örgütün yetkilisi Laura Lanuza, bu kişilerin hepsinin genç olduğunu ve büyük ihtimalle boğulduklarını belirtti. Lanuza, göçmen kaçakçılarının teknelere kapasitenin üstünde insan bindirmesinin de olası olduğunu kaydetti.
Ege Denizi’ndeki göçmen kaçakçılığının durdurulması ardından Libya üzerinden İtalya’ya geçmek isteyen göçmenlerin sayısı bu yıl önemli ölçüde arttı.

İtalyan sahil güvenlik ekipleri yalnızca son birkaç gün içinde 40’tan fazla kurtarma operasyonu yaptı. Uluslararası Göç Örgütü bu yıl şimdiye kadar 20 binden fazla göçmenin Akdeniz üzerinden kaçak olarak İtalya’ya gittiğini belirtiyor. Örgüte göre tahminen 559 kişi ise bu yolculuk sırasında yaşamını yitirdi. 2016’nın ilk üç ayında İtalya’ya 19 binden az kişi gelmiş ve yaklaşık 350 kişi yaşamını yitirmişti.

Her yıl binlerce mülteci boğularak ölüyor…

Son 4 yılda 10 binin üzerinde mülteci Avrupa’ya gidebilmek için çıktıkları yolculukta boğularak yaşamını yitirdi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) verilerine göre 2014 yılında Akdeniz’den Avrupa’ya geçmek isteyen 3 bin 500 mültecinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor. Yine Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) verilerine göre ise 2015 yılında Avrupa’ya geçmek isteyen 3 bin 695 kişinin yaşamını yitirdiği ya da kaybolduğu, 2016’da daha da artarak 5 bin 98 mültecinin yaşamını yitirdiği ya da kaybolduğu belirtiliyor. IOM’un 2017’nin ilk iki ayına ilişkin raporunda ise Avrupa’ya geçmek isteyen 487 mültecinin yaşamını yitirdiği ya da kaybolduğu belirtiliyor.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER