Şıx Çoban Barxe Can Ocağı Pirlerinden Pir İbrahim Baba ANLATTI

Geçen hafta yaptığımız Adana, Mersin hizmetimizde Şıx Çoban Berxe Can Ocağı Pirlerinden Pir Zeynel Kete’nin hanesinde iki gün mihman olma onuruna eriştik. Pir Zeynel Kete’nin babası Pir İbrahim Baba ve Şehriban Ana bakışı, duruşu, mihman karşılaması, hizmeti, lokması, evi barkıyla hizmet ve himmet erbabı! Sofralarında Xelil İbrahim bereketi, dillerinde Şahı Şehidan Hüseyni Kerbela lezzeti, yüzlerinde Şahı Merdan Ali izzeti vardı.

Şıx Çoban Barxe Can Pir Ocağı olup, Mürşit Ocakları Avuçan Ocağıdır.

Muhabbet ettik, söyleştik, dertleşip, hallaştık!

Çocuktum. Dersim’de yaşıyorduk. Pirimiz geldiğinde köyümüzde bir coşku, bir heyecan olurdu ki sormayın! Pirimiz ev ev dolaşır mutlaka her evde mihman olurdu. Pirimizin köyümüzde kaldığı süre bazen 15-20 günü bulurdu. Talip ziyaretleri tamamlandığında köyün en büyük evinde cem olurduk.

Ertesi gün Pirimizi uğurlardık. Pirimizi uğurlamak ayrı bir değer taşırdı. Onu köyün dışına kadar uğurlardık. Tek tek Pirimize niyaz olurduk. Pirimiz giderken üç kere dönüp bizlere niyaz olurdu. Pirimiz uzakta kaybolana kadar olduğumuz yerde durup onu izlerdik. Pirimiz gözden kaybolunca onun en belirgin izlerinden birini bulur, izin üzerine yassı bir taş koyardık. Her Perşembe akşamı gider o taşa niyaz olur, taşın üzerinde bir kandil nurlandırırdık.

Yüzünün izzetinden, dilinin lezzetinden nasiplendiğimiz Kete Ailesine, Pir ve Anaya niyaz olduk. Eşiğe, pervaza niyaz olduk.

Kazanınızdan bereket

Sofranızdan nimet

Hanenizden neşe ve muhabbet

Eksik olmasın…

Deyip ayrıldık.

29 Mart 2017 – Ankara

EN SON EKLENENLER