Mehmet Bozkurt’tan AKD ve Doğan Demir’e çağrı!

Alevi Kültür Derneği’nin kapatılan Karşıyaka Cemevi Şube Başkanı Mehmet Bozkurt, AKD genel merkezinin kararını PİRHA’ya değerlendirdi. İnanç kurulunda pirlere ve dedelere gittiklerini belirten Bozkurt; “İnanç kurulunda maruzatımızı dilimiz döndükçe anlattık. Dara durmak istediğimizi söyledik, ‘dar’ın tek taraflı olmayacağını ve genel merkezi de çağırıp bir karara varacaklarını’ söylediler. Biz onların kararına bağlı ve sadık kalacağız” dedi.

Yakın zamanda genel kurulunu yaparak yeni yönetimini  belirleyen AKD Karşıyaka şubesi genel merkez tarafından kapatılmıştı. AKD genel merkezi yaptığı yazılı açıklamada, kapatmaya gerekçe olarak genel kurulda tüzüğün açıkça ihlal edildiğini belirtmişti.

“İHRAÇ EDİLMEN GEREKİYOR DENDİ”

Sözlerine Yamanlar cemevindeki 1.5 yıllık yönetimi zamanında AKD genel merkezi tarafından rahat yüzü verilmediğini belirten Bozkurt, “Alevilerin derdi örgütlenip, güçlenmek iken, Doğan Demir kendi yönetebileceği ve şahsını makamında tutabileceği örgütleri güçlendirip diğerlerini ise küçültüp kontrol etmeye çalışıyor. Yönetime  geldiğimiz günden beri bizi siyasete malzeme edip yaptırımlar uygulayarak bizi halktan uzaklaştırmaya çalışıyor. Bu çabaları halk tarafından boşa çıkarılınca da inancımızda ve tüzükte de olmayan yöntemlerle şubeyi dağıtmaya çalışıyor” diye belirti.

Üyeliği düşürülen ve disipline sevk edilen Bozkurt, disiplin kurulunun kendisinin ihracı ile ilgili hiçbir şeyi açıklayamadığını belirterek, “Disiplin kuruluna neden ihraç edildiğimi sorduğumda ‘özür dileriz ama ihraç edilmen istendi onu yapıyoruz’ cevabı verildi. Disiplin kurulunda olan başkan İstanbul Maltepe belediyesinde meclis üyesi, diğeri Buca’da kantin müdürü. Şimdi soruyorum meclis üyesi ve kantin şefini disiplin kuruluna getirip iş ve siyasi rantla bağlarsan disiplindeki işleyişi ve hakkaniyeti nasıl sağlar?” diye çağrıda bulundu.

“DOĞAN DEMİR’İN YANLIŞLARINA DUR DEDİK”

Genel kurul kararı alındığını ve AKD’nin kurula müdahale ettiğini belirten Bozkurt; “AKD genel merkezi yine siyasetle olan işbirliğini devam ettirdi. Genel kurul kararı alındığı zaman Doğan Demir buradaki ilçe başkanı ve Bayraklı Belediyesi ile birlikte liste oluşturdular. Seçim günü Bayraklı Belediyesinin Başkanı korumaları ve güçleriyle seçime dahil olmalarına rağmen 273 oy farkla yönetimi aldık” dedi. Seçimin iptalinine gidilmesi dahil hiçbir hukuki açık bulunmayınca tek çare olarak şubenin feshedildiğini belirten Bozkurt “Düşünün ki; 3000 üyesi, arabası, parası olan ve öğrencilere burs ile ders veren bir aktif kurumu işlevsiz ve atıl diye fesh ediyorsun. Aynı gün ise işlevsiz ve atıl dediğin derneğin yerine başka bir şube açıyorsun. Hemde aynı yerde ve aynı mahallede. Peki buna kim inanır? Burada Doğan Demir’in bizim halkla bütünleşmemizden ve inancımızı sahiplenmemizden olan rahatsızlığını görüyoruz. Asıl rahatsızlığı ise 60 delegemizin genel merkez seçimlerinde Doğan Demir’e dur diyecek bir örgüt olmasıdır. Çünkü biz; çıkar ve menfaat gözetmeden haklının yanında olması gereken bir tutumun takipçiyiz. İşte bu yüzden bizden kurtulmanın başka yolunu bulamadığından bizleri tasfiye etti” diye belirtti.

“HALK BİZE VE ŞUBEMİZE SAHİP ÇIKTI”

İzmir Alevi Kültür Derneği adında yeni bir dernek açtıklarını belirten Bozkurt; “Yeni derneğimizi açmadan önce üyelerimizle durum değerlendirme toplantısı yaptık. Bütün üyelerimiz hizmetlerimizin, yeni oluşacak derneğimizin takipçisi ve destekçisi olacaklarını belirttiler. Biz hiçbir şey olmamış gibi yolumuza devam edip hizmet veriyoruz. Genel merkez işlevsiz ve atıl dediği şubenin tekrar peşine düşmüş durumda. Ne istiyorsunuz bizden? Bizleri insanlarımızla başbaşa bırakın” diyerek tepkisini dile getirdi. Genel merkezin kendilerinden kurtulduğununu dile getiren Bozkurt “Biz 16 öğrenciye burs veriyorduk. Her ayın belli günü hesaplarına para yatıyordu. Düşünün bu ayda öğrencilerin bu parada gözleri ve beklentileri var ama siz şubenin parasına el koyuyorsunuz. Burada çalışan 4 tane emekçi insanımız var. Genel merkez bu paraya el koyarken, emek ve hizmet eden bu 4 candan helallik alma ihtiyacını duymadı mı? Çalışan sigortalı canımızın işine son verilip ve hakkı teslim edilmeden bu yapılan emeğe ne kadar saygıdır Doğan Demir ve GYK” diye seslendi.

“KİMSENİN DEĞİL KENDİMİZİN ALEVİSİ OLACAĞIZ”

Bütün bu yapılanların haksız ve mesnetsiz olduğunu düşündükleri için hukuki itirazların yapıldığını belirten Bozkurt; “Derneğimizin işlevsiz ve atıl olmadığı, faaliyet raporları ve genel kurula katılan üye sayısının açık olduğu evraklarla hukuki itirazlarımızı yaptık. Sanırım kısa sürede yürütmeyi durdurma kararı çıkar. Bugün de birbirimizi daha fazla sahiplenme, daha fazla safları sıklaştırma ve yan yana durma ihtiyacı dururken ne yazık ki Doğan Demir bizi birbirimize düşürmenin yolunu tercih ediyor. Böylesi seçim arefesinde, olağanüstü süreçlerde bizi bizlerle uğraştırmaya çalışıyor. Bizler burada bize ihtiyaç hissedilmediği an, halkın bizi sahiplenmediği an onurlu insanlar olarak görevi sahiplerine yani asil üyelere bırakmayı biliriz. Bu yolun sevdalıları, gönüllüleri olarak emek ediyoruz ve emek ederken de birilerinin değil kendi Alevimiz olacağız” diye vurguladı.

“DOĞAN DEMİR ABF’NİN HİÇ BİR KARARINA UYMUYOR”

Bozkurt, Doğan Demir’in çatı örgütü olan ABF’nin hiçbir kararına uymadığını belirterek “ABF’nin hiçbir kararına uymuyor ama kendi şubelerinin kendisine biat etmesini istiyor. Ama siz federasyonla hiçbir kararda olmayacaksınız, yan yana durmayacaksınız ama kendi şubelerinizi kendi yaptığınız haksızlıklara katkı koymaya zorluyorsunuz. Bu Alevilikle, hakkaniyetle bağdaşacak bir tutum değil. Biz bu tutumu kınıyoruz ve protesto ediyoruz” dedi.

“PİRLER VE İNANÇ KURULUNA GİDECEĞİZ”

İnanç kurulunda pirlere ve dedelere gittiklerini belirten Bozkurt; “İnanç kurulunda maruzatımızı dilimiz döndükçe anlattık. Onlarda bu işin takipçisi olacağının sözünü verdiler. Dara durmak istediğimiz zaman ise dar’ın tek taraflı olmayacağını ve genel merkezi de çağırıp bir karara varacaklarını söylediler. Biz onların kararına bağlı ve sadık kalacağız. Umarım genel merkezde bu çağrıya kulak verecektir” dedi.

“HAK ETTİĞİMİZ YERİ BULACAĞIZ

Bozkurt son olarak şunları belirti; “İsmimizin bu tür olaylarla anılmasından üzgünüz ama bize de başka bir şans bırakmadılar. Oysa bizim görevimiz Alevi toplumunun örgütlülüğünü nasıl geliştireceğimiz, sivil toplum örgütleri ile nasıl daha fazla yan yana duracağımız, ülkenin geleceğini nasıl belirleriz diye dururken onun bunun Alevisini yaratmaya çalışıyoruz. Bunun bir an önce son bulmasını diliyorum. Ben Karşıyaka şubesinin hak ettiği yer ve yönetimiyle beraber kendi haline bırakılacağı günleri diliyorum, bekliyorum.”

ERSİN ÖZGÜL / İZMİR

EN SON EKLENENLER