Paraguay kongresi ateşe verildi

Paraguay’da ‘bir dönem daha başkanlık’ teklifi nedeniyle başkent Asuncion’da başlayan olaylarda, göstericiler, Cuma gecesi kongre binasını ateşe verdi

Güney Amerika ülkesi Paraguay’da, devlet başkanının yeniden seçilmesini sağlayacak bir yasa teklifi nedeniyle halk tepki gösterdi. Paraguay’da 35 yıl süren diktatörlük rejiminin ardından 1992 yılında kabul edilen anayasa ile başkanlık süresi tek dönem ve 5 yıl olarak sınırlanmıştı. Ancak görevdeki başkan Horacio Cartes, bu sınırlamayı kaldırarak yeniden başkanlık için aday olmak istiyor. Ülkenin başkenti Asuncion’da başlayan olaylarda, göstericiler, Cuma gecesi kongre binasını ateşe verdi.

Polis göstericilere saldırdı

AFP haber ajansı, kongreye giren göstericilerin, yasayı destekleyen vekillere ait odaları yerle bir ettiği belirtildi. Polisler göstericilere tazyikli su ve plastik mermiyle saldırdı. Peraguay medyasında yer alan haberlere göre, gösterilerde, aralarında protestocuların, polislerin ve politikacıların da bulunduğu onlarca kişi yaralandı.

1 kişi yaşamını yitirdi

Muhalefetteki Liberal partinin lideri olan Efrain Alegre, olaylarda bir göstericinin silahla vurularak hayatını kaybettiğini söyledi. Polis bu açıklamayı henüz doğrulamadı.

92’den bu yana en kapsamlı olay

BBC’ye konuşan gazeteci Santi Carneri, kongre binasında çıkan yangının iki saate yakın sürdüğünü söyledi. Carneri, yaşananların, Paraguay’ın demokratik bir ülke haline geldiği 1992 yılından bu yana yaşanan en kapsamlı şiddet olayları olduğunu ifade etti.

Öte yandan, ülkedeki mevcut anayasaya göre, Başkan Cartes’in dönemi 2018 yılında sonlanıyor.

ASUNCİON

 

 

EN SON EKLENENLER