‘Alevi çocuklarına İslam’ın beş şartı öğretiliyor’

Sadece sünni öğretinin yer aldığı zorunlu din derslerine sert tepki veren Alevi Yazar Abbas Tan, “Bizim çocuklarımıza Alevilik inancı değil, İslam’ın beş şartı öğretiliyor” dedi.

AİHM, din dersi kitaplarında Alevi inancının gereği gibi yer almaması nedeniyle Türkiye’yi Alevi vatandaşlara ayrımcılıktan mahkûm etmesine, Alevilerin itiraz etmesine rağmen din dersi okullarda zorunlu okutulmaya devam ediliyor.

Sadece sünni öğretilerin yer aldığı derste Alevi öğrenciler çeşitli sıkıntılar yaşarken, bir de yıllardır din öğretmeninin hakaretlerine maruz kaldılar.

Alevi Yazar Abbas Tan zorunlu din derslerine tepkisini PİRHA’da dile getirdi.

“ZORUNLU DİN DERSLERİ İLE ALEVİLİĞE YENİ BİR DON BİÇİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Aleviliği 1925’lerde çıkarılan Tekke ve Zaviyelerin kapatılmasına ilişkin yasa ile zaten yok saydığını belirten Tan, “Ancak Aleviler talipleri, pirleri ve mürşitleriyle birlikte verdikleri mücadeleyle kendi inançlarını yaşatmışlardır. Ama bundan rahatsızlık duyan anlayış bu defa zorunlu din dersleriyle Alevilere yeni bir don biçmeye çalışmaktadır. Buradan şu sonucu çıkarmaktayız. Geçmişten günümüze kadar yok edemedikleri Aleviliği yok etmeye çalışıyorlar.” diye konuştu.

“DAYATMACI BİR MÜFRADATI ÖNÜMÜZE KOYMAKTALAR”

“Milli Eğitim Bakanlığı’nın Diyanet İşleri Başkanlığı ile birlikte ortaya koyduğu müfredatı çirkin bulmaktayım” diyen Tan, “Ahlaki kurallara uymayan dayatmacı bir müfredatı önümüze koymaktalar. Bu şekilde bir yere varamazlar” dedi.

“İNGİLTERE HÜKÜMETİ ALEVİLİK ÜZERİNE ÇALIŞMA YÜRÜTMEKTEDİR”

Yazar Abbas Tan, “ABF’den iki arkadaş üç yıldır İngiltere hükümetiyle birlikte devlet okullarında Alevilik dersleriyle ilgili müfredat çalışması yürütmektedir. O müfredat çalışmasında Aleviler kendi inancını, kendi yaşam koşullarında nasıl hayata geçirebilirliğinin üzerinde durulmakta ve imkanı sağlanmaktadır” dedi.

“ALEVİLİK DERSİNDE İSLAMIN BEŞ ŞARTI YER ALMAKTADIR”

Bugünki zorunlu din derslerinde Alevilik konulu derse baktığımızda çok çirkin bir ifade yer aldığının altını çizen Tan, zorunlu din derslerine ilişkin şunları ifade etti:

“Alevilik dersinde dört kapı anlayışı demişler ancak dört kapı anlayışının içerisinde şeriatta Alevilerin yapması gereken ve İslam’ın beş şartına yer verilmiştir. Şimdi bu anlayış şu an müfredatta var ve çocuklarımıza İslam’ın beş şartı öğretiliyor. Oysa Alevilik inancında İslam’in beş şartı diye bir şey yoktur. Alevilikte namaz kılmak, oruç tutmak, şehadet kelimesi getirmek, hacca gitmek gibi bir anlayış yoktur. Alevilikte cem var, dem var, bağlama, deyiş, duaz, ikrar, görgü ve musahiplik var. Ancak bunların hiçbiri okullarda Alevilik dersinde anlatılmıyor. Ama İslam’ın beş şartı anlatılıyor.”

“ALEVİ ÇOCUKLARI PİRLERİNDEN ÖĞRENDİKLERİ İLE İNANCINI YAŞATACAKLAR”

Biz Alevilerin çocuklarına, Devlet, Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı ne kadar zorunlu dayatırlarsa dayatsınlar hiçbir önemi yok” diyen Yazar Abbas Tan, “Alevi çocukları dervişlerinden, pirlerinden ve mürşitlerinden öğrendikleriyle kendi inançlarını yaşamaya devam edecekler. Onların yaptıkları da kendilerine ders olarak kalacak diye düşünüyorum.” ifadesini kullandı. HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER