Dink davası Yılmazer’in sorgusuyla devam etti

Dink cinayeti davasında, avukat Hakan Bakırcıoğlu’nun “Erhan Tuncel işin neresinde? Cinayetten sonra bunu anlamaya çalıştınız mı?” sorusu üzerine, istihbaratçı Ali Fuat Yılmazer, “Bugün gelinen noktada yanlış yapıldığını söylerim. O gün bu verilere sahip değildim. Eksiklikler var” dedi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine dair açılan davanın 13’üncü duruşmasına İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmada, tutuklu sanık dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in çapraz sorgusu ile sürdü.

Duruşmada Dink Ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Yılmazer’e, “Erhan Tuncel işin neresinde? Cinayetten sonra bunu anlamaya çalıştınız mı?” sorusu yöneltti. Yılmazer, “Bugün gelinen noktada yanlış yapıldığını söylerim. O gün bu verilere sahip değildim. Eksiklikler var. Yasin Hayal’in peşine düştük” diye yanıtladı.

ULUSALCILIK ‘ÖRGÜTLÜ SUÇ’ ANLAMINA GELİR’

Bakırcıoğlu’nun “Sizin yazınız Yasin Hayal’in örgüt tanımını dar bir çerçevede yapmıyor mu?” sorusuna Yılmazer, “Bir örgüt tanımı yapamadık o zaman. Ulusalcılık veya aşırı sağ faaliyetler hukuken terör örgütü olarak tanımlanamaz. Ama bu örgütlü suç anlamına gelmez de değildir” dedi.

Bakırcıoğlu’nun, “Dink ve Santoro cinayetinde ulusalcı söylemlerin etkisini vurgulamışsınız. Bu da cinayetlerin kapsamını dar tutmak değil mi?” sorusuna da Yılmazer, “Kanaatim gizli bir örgütlenme olduğuydu, ama bu o zaman bir istihbarı değerlendirmeydi. Hukuki düzleme taşınamadı” dedi.

‘İSTİHBARATTA DELİL ARANMAZ’

Ardından dönemin İstanbul İstihbarat Müdürü Ahmet İlhan Güler, Yılmazer’e istihbarat şemalarını sordu.

Yılmazer ise, “Şemalar hukuki nitelik taşımaz. Dosya içindeydi. İstihbari nitelikte ham bilgidir. İllerde teyit çalışmasından geçmesi gerekir. Şemalara temel olan dara programı yani dinlemeler önemlidir. İstihbari çalışmaya temel oluşturur” yanıtını verdi.

Güler, “Muzaffer Tekin ile ilgili benim engelleme şansım olamaz. Danıştay soruşturmasını Ankara Emniyeti sürdürdü. Kimseye talimat vermedim” dedi. Bunun üzerine Yılmazer, “Muzaffer Tekin İstanbul’da dinlenmiş. Örgütsel intisakı olmadan nasıl dinlenmiş? Demek ki olabiliyor. İstihbaratta delil aranmaz” ifadesinde bulundu.

Güler de, “Bu kadar insanın adı geçiyor Yasin Hayal tek kişi değil. Burada planlı istihbarat operasyonu açılmayacak da nerede açılacak?” dedi. Yılmazer de, “İllerin çalışmasına onay verirdik. Trabzon da kapsamlı bir dosya hazırlasa planlı operasyona onay verirdik. Ne değişecekti ki?” dedi.

Dink dava hakimi de Güler’e “Siz İstanbul’da her çalışmanıza planlı istihbarat operasyonu dosyası açıyor muydunuz?” sorusunu sordu. Güler’in yanıtı “Evet” oldu.

Duruşma verilen öğle arasının ardından devam edecek.

EN SON EKLENENLER