Van’da kullanılan oyların yüzde 20’si mühürsüz!

Mühürsüz oyların yoğunlukta kullanıldığı kentler arasında bulunan Van’da, kurulan tüm sandıklarda yüzde 20 oranında pusula ve zarfların eksik olduğunu söyleyen HDP İl Eşbaşkanı Yakup Ataş, itiraz ettikleri ilçe seçim kurullarının bu boşluğu mühürsüz zarf ve pusulalar ile giderdiğini belirtti.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) mühürsüz oylara dair kararı sonrası başlayan tartışmalar sürerken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Eşbaşkanı Yakup Ataş, mühürsüz oyların yoğunlukta kullanıldığı kentler arasında bulunan Van’da kurulan tüm sandıklarda yüzde 20 oranında pusula ve zarfların eksik olduğunu söyledi. Ataş, itiraz ettikleri ilçe seçim kurullarının, söz konusu sandıklara mühürsüz zarf ve pusula gönderdiğini paylaştı. Kimi seçmenlerin, “AK Parti bizlere seçim öncesi ‘Evet’ tercihine oy kullanılmış mühürsüz oy pusulası verdi. Bu mühürsüz pusulayı zarfın içine atıp mühürlü pusulayı AK Parti il binasına geri verdiğimizde ise bize para vereceklerini belirttiler” dediğini belirten Ataş, “Van genelinde bu şekilde oyların yüzde 20’sine müdahalede bulunduklarını düşünüyoruz” dedi.

SÜREKLİ ENGELLENMEMİZE RAĞMEN…

1 Kasım ile referandum sonucu karşılaştırılarak yapılan, “Kürt illerinde AK Parti’ye destek arttı” değerlendirmelerine değinen Ataş, bölge kentlerinin tümünde son 2 yıldır yoğun hak ihlalleri ve baskıların yaşandığını ve OHAL ortamında tırmandırılan baskı ile referanduma gidildiğini hatırlattı. Referandum propaganda sürecinin geçtiği son 2 ay içinde yapmak istedikleri çalışmaların çeşitli yollarla engellendiğini belirten Ataş, “Bir siyasi parti olarak kendi propagandamızı halka ulaştırmak için kullanabileceğimiz medya araçları, billboardlar, bildiri, broşür gibi yol yöntemleri kullanamadık, sürekli engellendi” diye konuştu.

’80 BİN SEÇMENİMİZ OYUNU KULLANAMADI’

Kentteki “Hayır” oranının daha yüksek olduğunu ancak halkın sandığa attığı oyun renginin farklı bir sonuç ile çıktığını belirten Ataş, “Biz de yerelden ilçe seçim kurulları aracılığı ile itirazlarımızı yaptık ve genel merkezimize de bildirdik. Bölgemizde ‘Hayır’ kazanmıştır. AKP devletin, kamunun tüm imkan olanaklarını kullanarak, askeri her türlü gücünü kullanarak, halkımız üzerinde sürekli baskı kurarak ‘Evet’i yükseltmeye çalıştı; ama bu şaibeli sonuçlara göre de an az 2 bin oy kaybetti. Biz ise asıl kitlesi halkın yoksul kesiminden oluşan bir partiyiz. Seçmenlerimiz büyük bir oranı geçimini sağlayabilmek için şu an metropollerde çalışmaktadır. Tespit edebileceğimiz kadar Erciş’te 20 bin, Özalp’ta 10 bin, Çaldıran’da 10 bini aşkın, Başkale’de 7 bin civarında insanımız, yurttaşımız kent genelinde ise en az 80 bin civarında seçmenimiz metropollerde çalıştığı için oyunu kullanamadı” dedi.

‘VAN HÜKÜMETİN POLİTİKALARINA HAYIR DEMİŞTİR’

Sadece son birkaç ay içinde aralarında HDP yönetici ve çalışanlarının da bulunduğu, 12 bin kişinin gözaltına alındığını, bunlardan 5 bininin çeşitli gerekçelerle tutuklandığını dile getiren Ataş, “Tüm bunlara rağmen ortaya çıkan sonuçtan memnunuz. Tüm baskılara rağmen halkımız son 2 yıllık hükümetin politikalarına ‘Hayır’ demiştir. Halkımız anayasa değişikliğinin yüksek bir mutabakat ile yapılması gerektiğini, söz konusu değişikliklerin Van’da hükümsüz kalacağını yüksek bir sesle dile getirmiştir” diye konuştu.

‘ŞAİBELİ BİR ORANA ULAŞTILAR’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Van İl Eşbaşkanı Mehmet Kurukçu ise, AK Parti’nin Van’da devletin tüm olanaklarını kullanarak seçim çalışmalarını yürüttüğünü dile getirerek, “Buna rağmen şaibeli bir orana ulaştılar. AK Parti’nin kentimizde ve Türkiye’de bir başarı elde ettiğini görmedim” dedi. Van yerelinde bir HDP gücü, genelde ise AK Parti’nin rant ve paranın gücünün olduğunu belirten Kurukçu, “Şaibeli ve kesin olmasa da ülkede ‘Evet’in kazandığı belirtiliyor. Son bir ay içerinde Van’a en az 10 defa bakan düzeyinde ziyaretler gerçekleşti. Bakanların da istikrar, barış vaatleri vardı” diye konuştu.

EN SON EKLENENLER