Güven: Kobanê gibi direnme süreci bizi bekliyor

DTK, TJA, HDP ve DBP ortak açıklamayla TSK’nin Rojava ve Şengal’e dönük saldırısını kınarken, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, “Nasıl ki Kobanê için tek yürek olup direndiysek, sınır hatlarında aylarca beklediysek şimdi de aynı süreç bizi bekliyoruz. Bugünden öte herkes planlamasını yapsın, alanlara çıksın. Alanlar halklara helaldir” çağrısında bulundu.

DTK, TJA, HDP ve DBP, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçaklarınca Rojava ve Şengal’e yönelik gerçekleştirilen hava saldırısına ilişkin ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. DBP Diyarbakır İl Örgütü önünde düzenlenen açıklama öncesi, binanın etrafı çok sayıda TOMA ve zırhlı araç ile polis ablukasına alındı. Açıklamaya DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, HDP milletvekilleri, DBP ve TJA yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

Açıklamada ilk olarak konuşan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, saldırıyı kınayarak, “Êzidî halkımıza, yıllardır burada yaşamını sürdüren Êzidîlere dönük uzun süredir bir saldırı söz konusu. Herkesin bildiği gibi DAİŞ çetelerinin hedefinde her zaman Kürtler olmuştur. Burada yaşayan Êzidî halkımız DAİŞ’in saldırıları sonucu katliamlar yaşadı. Ve bu saldırılar karşısında YBŞ oraya gidip kendi halkını korudu, katliamlardan kurtardı. Oradaki halk veya güç her kim olursa olsun Kürt’tür ve orası Kürdistan coğrafyasıdır. Herkes buna göre politika üretmelidir” dedi.

‘GÜNEY HÜKÜMETİ KARDEŞLERİNİN YANINDA DURSUN’

AK Parti ve MHP’nin referandumda kaybettiğini belirten ve bu yüzden de yeni bir gündem yaratma yoluna gittiklerini belirten Güven, “Bu yüzden de Başur’a bombalı saldırı düzenlediler. Tekrardan Kürtleri topyekun yok etme derdine düştüler. Güney hükümetine de sesleniyoruz. Bu topraklarda kim yaşıyor acaba? Orada her hangi halk ya da güç varsa Kürt’tür. Güney hükümeti bu çirkin ittifaktan bir an önce vazgeçsin. Sesimize kulak versinler ve kardeşlerinin yanında dursunlar” çağrısında bulundu.

HALKA ÇAĞRI

Tüm Kürt halkına birlik çağrısında bulunan Güven, “Nasıl ki Kobanê için tek yürek olup direndiysek, sınır hatlarında aylarca beklediysek şimdi de aynı süreç bizi bekliyoruz. Bugünden öte herkes planlamasını yapsın, alanlara çıksın. Alanlar halklara helaldir” dedi.

Bombalanan yerlerde koalisyon güçlerinin de bulunduğunu ve bombalananlarının koalisyon güçlerinin müttefiki olduğunu belirten Güven, “Türk uçakları niye orayı bombaladı? Koalisyon sessiz mi kalacak? Eğer koalisyon menfaatleri için sessiz kalıyorsa bunu asla kabul etmeyeceğiz. Eğer o bölge Kürt halkının elinden çıkarsa artık hiçbir güç DAİŞ’in önünü alamaz. Kürt halkına sesleniyorum. Gün artık birlik ve mücadele günüdür” ifadelerini kullandı.

‘SAVAŞLAR KARA DELİKTİR’

“Savaşlar kara deliktir. İnsanlığı yer yutar. Ahlakı, vicdanı alır. Can alır, Değer yargılarını aşındırır” diyen HDP Grup Başkan Vekili Ahmet Yıldırım ise, “Bu yönüyle son 2 yılki iktidar aklının çözüm sürecini bitirmesinden bu yana ülkenin iki yakası bir araya gelmemiştir. Hem içte hem dışta itibar kaybına neden olmuştur. Türkiye’nin daha fazla tecrit yaratacak iktidar aklının politikalarına tahammülü kalmamıştır. Bin bir hileyle referandumda almış oldukları oy ile her şeyi kendine reva gören siyaset aklı şunu iyi bilsin. Oy oranları üzerine kendi meşrutiyetini sağlarsa, 1982 anayasasının yüzde 95 oyla geçtiğini ancak kandan başka bir işe yaramadığını bilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

‘BU POLİTİKA ÜLKEYİ BÖLMEYE GÖTÜRÜR’

Hükümetin Suriye tezkeresine dayanarak bu saldırıyı yapamayacağını belirten Yıldırım, “O tezkere sadece Türkiye’yi tehdit eden olaylara karşı ayarlanmıştır. Dünkü saldırı uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Bu ülkenin daha fazla şiddet politikalarına tahammülü kalmamıştır. 80 milyon insanın Kürt karşıtlığı üzerinden geliştirilen politikalara tahammülü kalmamıştır. Bu politikalar iktidar tarafından uygulanan ve ülkeyi bölmeye götüren politikalardır” değerlendirmelerinde bulundu.

“Barbarların saldırısına uğramış halkların kendini savunmak dışında Türkiye’ye nasıl bir tehdidi olabilir?” diye soran Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu saldırı asla ve asla sadece Kürtlere yapılmamıştır. İnsanlığa karşı yapılmıştır. Bu saldırılara karşı durmak için Kürt olmak gerekmiyor, insan erdemine sahip olmak yeterli. Bu saldırının hedefi sadece Kürtler değil birçok halktır. Bu ülkeyi daha fazla zora sokacak politikalardan vazgeçilmesi gerekiyor. Özellikle bu yanlış politikalara karşı halkın tutumunu ortaya koyması gerekiyor. Bu insanın değerlerine sahip çıkmakla alakalıdır. Son bir kez siyasi iktidarı politikaları karşısında uyarıyoruz. Yaptığınızın Kürde de Türk’e de yararı yoktur. Bu ülkeyi daha fazla itibarsızlaştırmaya hizmet etmektedir. Kendi içindeki Kürtler ile barışmayan bir iktidarın dünyada itibarlı görünme şansı yoktur. Türkiye, dünyanın süper güçlerinin yeniden dizaynının tartıştığı bir dönemde kendi sınırlarını tartışmaya açıyor. Buna kimsenin hakkı yoktur. Kürtler bu ülkeyi oluşturan tüm inançlarla birlikte eşit haklar üzerinden bir ülke istiyor. Bir kez daha bu saldırıyı yapanları insanlığın değer yargıları adına kınıyoruz.”

Açıklamanın ardından grup parti binasına geçti.

EN SON EKLENENLER