İstanbul’da YSK’nin sandığı yakıldı!

 Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda bir araya gelen yurttaşlar YSK’nin “Tam kanunsuzluk koşulları oluşmamıştır” açıklamasını temsili hazırladıkları sandıkları yakarak protesto etti.

İstanbul’da Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda bir araya gelen yurttaşlar yürüyüş düzenleyerek Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) referandum sonuçlarına ilişkin “Tam kanunsuzluk koşulları oluşmamıştır” açıklamasını protesto etti. Meydanda bir araya gelen yurttaşlar “Hayır Kazandık”, “Referandum iptal edilsin” pankartı açıldığı eylemde “Hileli sonuca ‘Hayır’”, “Hayır’ımızdan vazgeçmeyeceğiz” taşındı. Çizgi film karakteri Şirinler’in resmileri olan üzerinde “Seni başkan yaptırmayacağız” ve bir çocuğun “YSK amca geleceğimizi neden çaldın” yazılı dövizi taşıması dikkat çekti. Yürüyüş öncesi sık sık tencere tava çalan yurttaşlar hazırladıkları mizansen ile YSK’nin nasıl oy çaldığını tiyatral bir şekilde protesto etti. Hazırlanan sandığa “Hayır” oyu veren yurttaşların oylarını üzerinde YSK ve hırsızlığı temsilen maske takan kişi tarafından çalınırken “Evet” oyu verenlere ise karışmaması dikkat çekti.

CHP GENÇLİĞİNDEN KILIÇDAROĞLU’NA ÇAĞRI

Tiyatral protesto gösterisinin ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gençlik Kolları Yönetici Doğuş Coşar kısa bir açıklama yaptı. Çoşar yaptığı açıklamada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na seslenerek şu çağrıyı yaptı: “Hayır daha bitmedi, esas her şey şimdi başlıyor. Artık söylemlerin yetersiz kaldığı, isyanımızı harekete geçmeye çağırıyoruz. Zaman her türlü isyana karşı örgütlenmek ve yapılan, sindirilmiş demeçlere yer vermeme zamanıdır.” Açıklamanın ardından yürüyüş başlarken CHP Gençlik kollarının protesto yürüyüşe katılmayarak alandan ayrılması ise dikkat çekti.

Yapılan açıklamanın ardından “Hayır kazandık” pankartının ardından yürüyüşe başlayan yurttaşlar sık sık “Hırsız var”, “Hırsız, yandaş, YSK”, “Seni başkan yaptırmayacağız”, “Hayır bitmedi daha yeni başlıyor” sloganları atıldı. YSK İlçe Seçim Kurulu önüne gelerek yürüyüşlerini sonlandıran yurttaşlar, Bakırköy Hayır Meclisi adına Yılmaz Yücel kısa bir açıklama yaptı. YSK’nın “tam kanunsuzluk koşulları oluşmamıştır” sözlerine tepki gösteren Yücel “Hayır” oylarına sahip çıkmaya devam edeceklerini söyledi. İzmir, Diyarbakır, İstanbul ve “Hayır”ın birinci geldiği tüm illerin oylarına sahip çıkmaya devam edeceklerinin altını çizen Yücel, “Her şeyin başladığı noktalardan birisi de burası ve onların sandıklarını yakarak protesto ediyoruz” dedi. Yücel’in konuşmasının ardından ise temsili hazırlanan YSK sandığı ateşe verildi.

‘OHAL ŞARTLARINDA YAPILAN REFERANDUM; YARIM KANUNSUZLUK MUDUR?’

Yüzlerce yurttaş ise Beşiktaş’ta bulunan Kartal Meydanı’nda eylemdeydi. Yapılan yürüyüşün ardından Kartal Meydanı’na geri dönen kitleden adını vermek istemeyen bir yurttaş hazırlanan basın metnini okudu.

‘HAYIR KAZANMIŞTIR BU KAZANIM YOK SAYILMAKTADIR’

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) “tam kanunsuzluk oluşmamıştır” diyerek usulsüzlüklerle 16 Nisan’da yapılan referandum sonuçlarını oldubittiye getirmek istediğinin altının çizildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Referandum öncesi vatan haini ilan edilen biz ‘Hayır’cıların ve tüm dünyanın gözü önünde, mühürsüz oy pusulaları, birbirini tutmayan sonuçlar, Şanlıurfa, Mardin, Muş, Yozgat, Gaziantep vb. illerde blok oy kullanılması ve sandıklarda seçmen sayısından fazla oy çıkması oyların çalındığını göstermektedir. OHAL şartlarında silahların gölgesinde yapılan referandum; yarım kanunsuzluk mudur? Kanunun, adaletin yarımı, çeyreği nasıl tayin edilebilir?

Artık anlaşılmıştır ki, bu ülkede hak, hukuk, adalet yok. Zaten her zaman yönetenlerden yana olan kanunlar bile iktidarın kendisi tarafından tanınmamaktadır. Demek ki bu memlekette artık kanunlara uyulmaktan kaçınılmaktadır. Biz de o zaman eşit, özgür, demokratik bir yaşamın kanunları için mücadele edeceğiz.

İktidar ve muhalefet partisi CHP yaptığı açıklamalarla kendilerine asla güvenilemeyeceğini kanıtlamıştır. Kimse milyonların gözleri önünde yapılan hileyi, ‘şaibeli’ vb. ifadelerle yumuşatamaz. Kimse yeni yasayla beraber ortada meclis diye bir şey kalmadığını bile bile ‘Mecliste aktif muhalefete devam edeceğiz’ diyerek milyonları kandıramaz. Gerçek apaçık ortadadır. Hayır kazanmıştır ve bu kazanım yok sayılmaktadır.”

EN SON EKLENENLER