Rojava’da kadınlar bir ütopyayı gerçekleştiriyor: Bu köyde para yok, takas var

Rojava’da sadece kadınların yaşadığı, ekolojik, paranın değil takasın geçerli olduğu, Jinwar köyünde taş ve kerpiçten yapılacak olan evlerin temeli atıldı

Erdoğan Atlan /Dirbêsiyê-dihaber

Rojava’nın Cizîrê Kantonu’na bağlı Dirbêsiyê kenti yakınlarında, Rojava kadın kurumları tarafından sadece kadınların yaşayacağı Jinwar köyünde, taş ve kerpiç ile yapılacak olan 30 evin temeli atıldı. Kadınların kendi emekleri ile kurdukları Jinwar’ın komite üyelerinden Dîmen Evîn, farklı kültür ve inançlardan kadınlarla birlikte çoğulcu bir mantıkla hareket ettiklerini söyledi.

Köklerimiz üzerinden canlanıyoruz

Tarihte bu tür örneklerin olduğunu ve Rojava’nın da tarihte benzer örneklere ev sahipliği yaptığını dile getiren Dîmen Evîn, Jinwar ile amaçlarının kadına dayalı yaşamı kökleri üzerinde yeniden yeşertmek olduğunu söyledi: “Yeni bir köy söylemi anlam ifade etmez. Bu söylem kadını güçlendirmez. Bu sebeple baştan durduğumuz yeri belirledik. Burada yeni bir köy değil, kadını esas alan kökleri üzerinde yeniden canlandıran bir yaşam alanı oluşturuluyor. Biz kadının baş aşağı edilen yaşamına ‘dur’ deyip, kadın aklı ile yaşamın nasıl olması gerektiğini anlatacağız. Kadının konuşabileceği, örgütlenebileceği, ekonomik özgürlük elde edebileceği bir kültüre ve yaşam alanına ihtiyacı var.”

Jinwar’ın bir sözleşmesi var

Jinwar’ın kadının yaşamın öznesi olduğu toplumsal bir alan olacağını sözlerine ekleyen Dîmen Evîn, “Erkekler sorular ile ne yaptığımızı anlamaya çalışıyor. Erkekler bir toplantıda ‘Ya kadınlar çatışma yaşarsa ne olacak? Kadınlar bir arada nasıl duracak, eğitilecek?’ sorularını sordular. Ancak dediğim gibi biz önce aklı oluşturduk. Bu yüzden sorunları çözecek Jinwar’ın bir sözleşmesi var. Biliyoruz ki kadınlar arasında erkeğin sorduğu sıkıntılar oluşmaz. Şuanki toplum erkek zihniyetlidir, sorunlar da buradan çıkıyor. Bunu bilen kadınlar Jinwar’a samimi ve içten katılıyorlar. Kadın, erkek var ise korumaya ihtiyaç duyuyor. Erkek ile yaşayan kadın dayak yememek, öldürülmemek için savunma ihtiyacı duyar. Tüm bunlara karşı radikal karar ile özgür kadın alanı oluşturuyoruz” dedi.

Evler kerpiçten…

Jinwar’ın doğal ekolojik malzemeler ile inşa edildiğini ve ekolojik bir köy olacağını belirten Evîn, şunları söyledi: “Taş, toprak, saman, su ve yapabilme kabiliyeti. O kadarla yetiniyoruz. Oluşacak toplum doğadan faydalanan ancak zarar vermeyen yapıda olacak. Evlerimiz kerpiçten olacak. Modern ev kavramını kabul etmiyor, ekolojik bulmuyoruz. Tarih bize örneği kerpiç ile gösteriyor. 9 bin yıl öncesine ait kerpiç ve taş evler var. Bu evler hala varlığını koruyor. Diyarbakır’ın Ergani ilçesi güney batısındaki yerleşim alanını örnek gösterebiliriz. Halen duvar kalıntıları mevcut.”

Takas var

Jinwar’da her farklılığın istediğini ekeceğini, ihtiyaçlar konusunda köyden kadınların görev alacağını dile getiren Evîn, “Belki günümüzde ütopyadır, ancak alış verişimizi takas yoluyla yapmayı planlıyoruz. Çevre köyler ve kentlerle alış verişimizi de takas kültürü ile yapmayı hedefliyoruz” dedi.

EN SON EKLENENLER