Yıktıkları Sûr’u yeniden yaşatıyorum

Ronahi Kaydaş, sokağa çıkma yasaklarında terk etmek zorunda kaldığı evini ve Sûr’un sokaklarını tuvaline taşıyor: ‘Yitip gittiğine inandıkları, yıkıp yaktıklarını sandıkları Sûr’u yeniden yaşatıyorum’

Sokağa çıkma yasakları sırasında büyük bir bölümü yıkıma uğrayan Amed’in Sûr ilçesinin kalan mahalleri de, TOKİ’ler ile talan edilmeye çılışılıyor. UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan tarihi ilçenin sakinleri ise, yıkıma ve belleksizleştirmeye karşı tepkili. Yine sokağa çıkma yasakları sırasında evini terk etmek zorunda kalan ve geri döndüğünde yıkıntılarla karşılaşan 18 yaşındaki Ronahi Kaydaş, Sûr’u ve mahallesini tuvallerinde yaşattığını söylüyor.

Geri döndüklerinde evleri yoktu

Dabanoğlu Mahallesi’nde doğup büyüyen Kaydaş, çatışmalı süreçte evini bırakmak istemediği için 30 gün boyunca annesi ve iki kız kardeşi ile birlikte mahallesini terk etmiyor. Daha sonra çıkmak zorunda kalarak İskenderpaşa Mahallesi’ne giden Kaydaş ve ailesi, geri döndüklerinde ise evlerini bulamıyor.

Sûr’u tuvaline yansıtıyor

Ortaokul son sınıfta resim yapmaya başladığını ve resimin yaşamının çok önemli bir yerinde durduğunu söyleyen Kaydaş, şimdi Sûr’a olan özlemini tuvaline yansıtıyor. “Resim yapmak hayatımın bir parçası gibi oldu, o kalemi elime aldığımda başka bir dünyaya girmiş gibi hissediyorum” diyen Kaydaş, resim çizerek huzur bulduğunu anlatıyor.

‘Ne yapabilirim diye düşündüm’

Sûr’dan çıkarken son bir defa baktığı evinin her an gözlerinin önünde olduğunu söyleyen Kaydaş, “Evden çıktığımız gün oraya bir daha giremeyeceğimi tahmin ediyordum, öyle de oldu. Evimizi sağlam bıraktık ama enkazını bile görmemize izin vermediler. Nasıl yıkıldığını izleyebildik ancak. Ama ben bu yıkıma bu zorbalığa karşı ne yapabilirim diye düşündüm ve en sonda bu aklıma geldi” diyor ve Sûr’u resmetmeye başlıyor.

Ezberlediğim sokakları çiziyorum

Kaydaş, “Sûr’u çizerek, her bir taşını ezberlediğim sokaklarını çizerek bu özlemi giderebilirdim. Şimdi Sûr’u, o evleri ve insanları çizmeye başladım. Bunla yitip gittiğine inandıkları, yıkıp yaktıkları sandıkları Sûr’u yeniden yaşatıyorum” diyor.

AMED/ŞÛJIN

EN SON EKLENENLER